A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lantos Csaba a Magyar Víziközmű Szövetség képviselőivel egyeztetett


A kormány célja a víziközmű szektor fenntartható működése és a minőségi vízszolgáltatás biztosítása


Lantos Csaba energiaügyi miniszter és V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár március 6-án a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) képviselőivel egyeztetett az ágazatot érintő kihívásokról és azok megoldásáról – közölte az Energiaügyi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A víziközmű szolgáltatások megbízhatósága hosszabb távon is alapvetően befolyásolja a magyar emberek életminőségét, tehát hangsúlyozottan fontos, hogy a lakosság számára biztosított víziközmű-szolgáltatás színvonala a körforgásos gazdaság kialakításának szem előtt tartásával folyamatosan és megfizethető módon emelkedjen.

Idén februárban ezért az Energiaügyi Minisztériumban önálló víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság jött létre, amelynek a víziközmű-szolgáltatások szabályozása és felügyelete mellett kiemelt feladata az ágazat jelentős szereplőivel való együttműködés.

A közlemény szerint a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválságban sosem tapasztalt magasságokba emelkedtek az energiaárak, ami a víziközmű-rendszerre is hatással van, és kezelése nagy kihívás az önkormányzatok és a cégek számára is.

Az ágazatot érintő kihívásokra rövid és hosszú távú megoldásokat nyújt a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia, amelynek előkészítésében a víziközmű-szolgáltatók nagy részét tagjai közt tudó MAVÍZ is aktívan részt vállalt. A stratégiában foglalt fejlesztések eredményeképp létrejöhet egy olyan korszerű, ésszerű méretű és energia-hatékonyan működő víziközmű-hálózat, amely a környezet és a magyar lakosság szempontjából is előnyös, erőforráshatékony és fenntartható üzemeltetést tesz lehetővé.

Emellett tavaly augusztusban megkezdődött egy integrációs folyamat, amely során a vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatok részére a víziközmű vagyonelemek önkéntes alapon történő állami tulajdonba adására. Ezzel fenntarthatóbbá válhat az üzemeltetés, megtörténhet a rekonstrukciós elmaradások fokozatos felszámolása és a hálózati veszteség csökkentése.

Azon önkormányzatoknál, amelyek nem kívánnak az integrációs programban részt venni, de segítségre van szükségük a víziközmű-szolgáltatás fenntartásához, a kormány minden esetben megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy milyen mértékben tud ehhez hozzájárulni, így egyedi megállapodás alapján részesülhetnek támogatásban – tájékoztatott a minisztérium közleményében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések