A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kommerszant: Oroszország a szankciók előtti szintre növelte az olajkitermelését


Az ország kitermelése fokozatosan helyreállt 

Az orosz energetikai vállalatok februárban az előző hónaphoz képest csaknem két százalékkal, napi 1,508 millió tonnára növelték a nyersolaj és a kondenzátum átlagos napi kitermelését – jelentette kedden a Kommerszant című üzleti lap az ügyet ismerő személyekre hivatkozva – írta meg az oroszhírek.hu. 

Az orosz lap beszámolója szerint a februári olajkitermelés először érte el a szankciók előtti szintet, és meghaladhatja a 2022. februári értéket.

Az ország kitermelése fokozatosan helyreállt, miután tavaly márciusban a nyugati korlátozások miatt esett – írta a sajtóorgánum.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az orosz olajkitermelés és -export az elmúlt hónapokban a vártnál sokkal jobban tartotta magát az iparágat célzó tilalmak és árkorlátozások ellenére. Az IEA olajipari és olajpiaci részlegének vezetője, Toril Bosoni az amerikai CNBC-nek a hónap elején kifejtette, hogy ez annak köszönhető, hogy Moszkva sikeresen átirányította a korábban az EU-ba szállított nyersolaj nagy részét új ázsiai piacokra.

Különösen Kína, India és Törökország növelte a vásárlásokat, hogy részben ellensúlyozza az EU-ba irányuló orosz nyersolajexport csökkenését – jegyezte meg a hírügynökség. A lap azt is felvetette, hogy az EU és a G7-ek árkorlátozásai is hozzájárulhatnak az orosz export fellendítéséhez, mivel Moszkva kénytelen volt alacsonyabb áron eladni az uráli olajat azoknak az országoknak, amelyek betartják a korlátokat, ami potenciálisan vonzóbbá teszi azt, mint a más forrásokból származó nyersolajat.

Az EU és a G7-országok árplafont vezettek be az orosz kőolajtermékekre: a gázolaj, a repülőgép-üzemanyag és a benzin esetében hordónként száz dollárt, a nyersolaj ára alatt forgalmazott egyéb kőolajtermékek esetében pedig 45 dollárt. Az e határértékek feletti árú üzemanyag-exportot a nyugati országok vállalatai nem biztosíthatják és nem szállíthatják. A korlátozások a tengeri olajexportra vonatkozó 60 dolláros árkorlátozást követték, amely az EU hatodik, Ukrajnával kapcsolatos, Moszkvával szemben bevezetett szankciócsomagjának része.

Az orosz kormány megtiltotta, hogy az ársapka hatálya alá tartozó olajügyleteket bonyolítsanak le. A hónap elején Moszkva a nyugati szankciók megtorlásaként márciusban napi ötszázezer hordóval, azaz mintegy öt százalékkal tervezte visszafogni az olajkitermelést.

Fotó: AFP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések