A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klinikai halál állapotába került a forgatáson, a rajongók hozták vissza a pályára


A Brendan Fraser-sztori 

Nem elég egy jó prosztetik túlsúlyos maszk ahhoz az alakításhoz, amit a színész nyújt A bálnában. Drámai egészségügyi és magánéleti mélypontok után jutott el idáig – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Az idei Oscar-gála egyik, ha nem „a” legnagyobb esélyese óriási hullámhegyeken-völgyeken van túl mind magánéletileg, mind a karrierjében. Aki látta mostanában a díjátadókon sírástól elcsukló hangjával küszködő színészt, annak leeshetett, hogy valami nagyon megváltozott önbizalommal teli, vagány kisugárzású Múmia-sztárbeli énjéhez képest.

Nulláról állt fel, most gyűjti be épp a díjakat, útja az Oscarig vezethet idén. Összegyűjtöttünk pár izgalmas infót Fraserről, aki nagy visszatérésével, A bálnával a másság, az egyediség elfogadása és a felvállalt sérülékenység kockázatának ereje mellett tette le a voksát.

Az őserdő hőse volt, nincs

Az 1997-es Az őserdő hőse és az 1999-es A múmia tették fel a hollywoodi A-listás térképre Frasert. Kábé ő volt az akkori Jason Momoa: az ultimate jópasi, aki tesztoszteront áraszt magából, és minden gondot megold a fizikai világban. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a színész olyan elkötelezett volt ezek iránt a munkák iránt, hogy ragaszkodott a saját kaszkadőrjeleneteinek önálló eljátszásához, és már innen elindultak egészségügyi gondjai.

Frasernek térdprotézist kellett beültetni, hangszalagműtétje is volt – itt nem tudunk nem a Tarzanra és az üvöltözésre gondolni, bár kiáltoznia más akciófilmekben is kellett –, sőt, egy súlyos gerincoperáción is át kellett esnie.

Kötélen lógott

És akkor még nem is beszéltünk róla, mi történt vele az első nagy akciófilmes forgatásakor. Valamennyi közül ugyanis épp az első Múmia viselte meg súlyosan az egészségét. Frasert egy jelenetben Rachel Weisz karaktere menti meg a kötél általi fulladástól, csakhogy a forgatáson valami gajra ment, és a színész valóban ott lógott élet-halál között, nyakában a kötéllel (ezt trükkel szokás megoldani).

Fraser 18 másodpercig volt a klinikai halál állapotában, mivel a nyakára tekert kötelet véletlenül túl szorosra kötötték.

Ő maga csak annyira emlékszik, hogy elhangzott az „action”-felkiáltás, majd arra ébredt, hogy a földön fekszik, és nem tudta, mi történt vele. 

Bántalmazás, depresszió

A színész mára elvált, háromgyerekes családapa. Lelkileg akkor indult el a lejtőn, amikor a kétezres években – ezzel csak 2018-ban mert a nyilvánosság elé állni – szexuálisan bántalmazta egy nagy hatalmú filmipari személyiség.

Akkor még csak a feleségének és az ügynökének mesélte el, mi történt, de nem mert a nyilvánosság elé állni, mert attól tartott, ez töri majd kerékbe a karrierjét. Pedig épp a hallgatása és a félelme törte, az incidens után ugyanis Fraser azt hitte, feketelistásként kezeli Hollywood. Mély depresszióba süllyedt, s mivel ehhez kapcsolódtak a fizikai problémái, valamint a házassága is összeomlott, egyre kevésbé volt képes dolgozni. Volt olyan szerepajánlat, amit megromlott lelki és fizikai állapota miatt utasított vissza. Fraser csak az után merte a GQ magazinnak bevallani, hogy milyen trauma érte, miután elindult a metoo mozgalom. 

Brendan Fraser 31 éves volt, amikor A múmia a mozivásznakra került, és máris négymillió dollárt keresett a filmmel, ami 416 millió dolláros összbevétellel büszkélkedhetett világszerte. A folytatásnál jogot formálhatott tehát arra, hogy még magasabb gázsit kérjen. A 2001-es A múmia visszatér 12 milliót hozott a Fraser-konyhára, és még nagyobb siker volt.  Ehhez képest az összeomlása után inkább kisebb és jelentéktelenebb szerepeket vállalt, s bár előtte majdnem ő lett Superman, évekig Hollywood egyik legnagyobb rejtélye maradt, mi lett Tarzannal, azaz Fraserrel, az ígéretes, jó humorú, csodás orgánumú és erős kisugárzású tehetséggel. 

Súlyos baleset a hurrikán alatt

A 2012-es Sandy hurrikánt Brendan Fraser is megérezte: connecticuti otthonának egy része is komolyan megrongálódott. 

Amikor a színész egy, a ház tetejére dőlt hatalmas fát próbált meg eltávolítani, a háta nem bírta a terhelést és kórházba került, a rehabilitációja pedig hónapokig tartott.

2013-ban bíróság elé is kellett állnia, mivel a kórházi költségei miatt állítása szerint nem tudta fizetni akkor már exnejének a gyerektartást, ám a másik oldal szerint nem a valós jövedelmét jelölte meg annak érdekében, hogy ne kelljen fizetnie. 

Az aggódó rajongók közbelépnek

Fraser 2016-ban egy interjúban A viszony című sorozatban játszott szerepéről beszélt, a rajongóit megdöbbentette, mennyire összetörtnek tűnt, és a fizikai állapota is feltűnően rossznak látszott. Ekkoriban gyászolta ugyanis az édesanyját, aki nem sokkal azelőtt hunyt el rákban. A rajongók egy change.org-petíciót indítottak el, s arra kérték a rendezőket és producereket, hogy foglalkoztassák a színészt.

A „Bring Brendan Fraser Back Into Film/Television” nevű petíció el is érte a célját: azóta több televíziós show-ban láthattuk a színészt. Igazi visszatérését mégis A bálna című dráma főszerepe hozta el, melyért Oscar-díjra jelölték.

A színész nem tagadja, hogy magánéleti küzdelmeiből is merített a halálos beteg, túlsúlyos karakter megformálásakor.

Fotó: AFP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések