A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kissinger: Kína jelentős lépést tett az új világrend felé


A szaúdi–iráni megállapodás Izrael számára is bonyolítja a helyzetet


Kína jelentős lépést tett célja felé, hogy részt vegyen a világrend alakításában – jelentette ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter – írta meg az oroszhirek.hu.

A veterán diplomata a Szaúd-Arábia és Irán közötti, nemrégiben kötött, mérföldkőnek számító megállapodást kommentálta, amelynek Peking volt a közvetítője – írta meg az oroszhirek.hu.

Rijád és Teherán pekingi tárgyalásai során megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról, hét év szünet után. A Washington Post által csütörtökön idézett megjegyzésekben Kissinger úgy véli, hogy a fejlemény „jelentős változást jelent a közel-keleti stratégiai helyzetben”.

A szaúdiak, akik évtizedek óta Washingon legszorosabb szövetségesei közé tartoznak a Közel-Keleten, „most úgy egyensúlyozzák ki a biztonságukat, hogy kijátsszák az Egyesült Államokat Kínával szemben” – magyarázta.

Kissinger szerint Rijád lépései ahhoz hasonlíthatók, amit ő maga az 1970-es évek elején ért el, amikor a Nixon-kormányzat külügyminisztereként a Moszkvával fennálló feszültségek közepette segített elérni a közeledést Pekinggel.

A szaúdi-iráni megállapodás Izrael számára is bonyolítja a helyzetet, mivel „az Iránra gyakorolt nyomásnak mostantól figyelembe kell vennie a kínai érdekeket” – mondta.

Izrael továbbra is egyre inkább aggódik Teherán állítólagos atomfegyverprogramja miatt, és figyelmeztetett az iráni célpontok elleni esetleges megelőző csapásokra.

„Kína az elmúlt években kijelentette, hogy részt kell vennie az új világrend kialakításában. Most jelentős lépést tett ebbe az irányba azzal, hogy meggyőzte Szaúd-Arábiát és Iránt, hogy tárgyaljanak” – mondta a szakember.

A cikk szerzője, David Ignatius, a Washington Post külügyi rovatvezetője is elismerte, hogy „már nem az USA a térség megkerülhetetlen hatalma – az egyetlen ország, amely elég erős vagy rugalmas ahhoz, hogy békeszerződéseket kössön”.

„Kína igényt tartott erre a közvetítői szerepre” azzal, hogy most először játszotta el a közvetítő szerepét ilyen léptékben – írta. Egy másik jelentős regionális szereplő, az Egyesült Arab Emírségek szintén udvarol Pekingnek – állította Ignatius.

Hszi Csin-ping kínai elnök a hét elején kijelentette, hogy Pekingnek „aktívan részt kell vennie a globális rendszer reformjában és kiépítésében”, és elő kell mozdítania a „globális biztonsági kezdeményezéseket”. Ezzel Kína „pozitív energiát ad a világbékéhez és a világ fejlődéséhez” – tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések