Hirdessen itt

Késsel szúrtak meg egy homoszexuális férfit Belgrád belvárosában


Késsel szúrtak meg egy 23 éves homoszulis férfit Belgrád belvárosában hétfőn éjjel. A férfi két barátjával sétált egy közparkban, amikor "szkinhedek" egy csoportja rájuk támadott. A motiváció a Telegrafnak nyilatkozó forrás szerint egyértelmű "homofóbia" volt, mivel a G.U. kezdőbetűkkel azonosított áldozat nyíltan homoszexuális - olavsható a Humen-en. 

A támadás hajnali fél egykor történt, G.U.-t súlyos sérülésekkel vitték kórházba, 26 éves ismerősére törött üveggel támadtak, őt az arcsebészetre kellett szállítani. A rendőrség keresi az elkövetőket - írják.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos határozottan elítélte a bűncselekményt. Hangsúlyozta, hogy minden nemű erőszakos cselekmény tiltott a büntetőtörvénykönyv szerint, különösen azok, amelyeket előítéletek miatt követnek el társadalmi csoportok ellen. A biztos szerint a hatóságoknak mihamarabb kézre kell keríteniük a tetteseket, és nagyon fontos, hogy megszűntessék a társadalmi csoportok közötti szakadékokat, az LMBTQ közösséggel szembeni intoleranciát és diszkriminációt.

A bűncselekmény ellen felszólalt többek között a Civil Rights Defenders emberi jogi szervezet is, akik szerint ez az eset is jól mutatja, hogy milyen súlyos problémákkal kell szembesülniük az LMBTQ közösség tagjainak Szerbiában.

Néhány napja a belgrádi pride irodáját rongálták meg ismeretlen tettesek, és az sem az első alkalom volt. Tavaly ősszel pedig több ezren tüntettek az EuroPride megtartása ellen a városban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések