A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség


Hazánk az első európai uniós tagország, amely áthelyezi külképviseletét Tel-Avivból Izrael fővárosába 

Magyarország a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, hogy ezzel is kifejezze: a két ország között szoros barátság és partnerség van – írja a Times of Israel.

A lap kiemelte: Orbán Viktor és  Benjamin Netanjahu miniszterelnökök szoros, szinte baráti viszonyt ápol egymással. A külképviselet költözésének részleteiről pedig Eli Cohen külügyminiszter és Szijjártó Péter egyezett meg. A lépéssel Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A város státusa vitatott, Izrael mindig a fővárosaként tekintett rá, ahogy a palesztinok is. A külvilág viszont Tel-Avivot tekintette és tekinti nagyrészt most is a zsidó állam központjának. 

A Times of Israel cikkében felidézi azt is, hogy Orbán Viktor 2019-es izraeli látogatása során ígéretet tett arra, hogy Jeruzsálemben „diplomáciai státuszú” kereskedelmi irodát nyit Magyarország, amely néhány hónappal később meg is történt.

„Ez egy nagyon izgalmas pillanat számunkra, mert évtizedek óta ez az első európai diplomáciai képviselet Jeruzsálemben” – mondta akkor Netanjahu Szijjártó Péter társaságában, majd hozzátette: Magyarország lépése talán megváltoztathatja Európa hozzáállását is a Jeruzsálem-kérdéshez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések