A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hiába háromezer éves, továbbra is terem gyümölcs a világ egyik legöregebb fáján


Pontos korát a szakemberek sem tudják megállapítani 

Kréta szigetén magasodik a faóriás, ami még mindig ontja az olajbogyót – írta meg az nlc.hu.

Az Ano Vouves nevű görög faluban található az a csavart törzsű olajfa, ami már a Római Birodalom bukásakor is hozott hajtásokat, és a 2004-es athéni olimpia alatt sem hagyott fel vele. Most, 2023-ban is olyan bőségesen terem rajta olajbogyó, hogy a helyiek ismét szüretre készülnek – írta meg az nlc.hu.

Kréta szigetén már 3000 éves múltra tekint vissza az olívaolaj-termesztés, amiből bőségesen kivette a részét ez, a világ legidősebb fái közé tartozó óriás. Pontos korát a szakemberek sem tudják megállapítani, az évgyűrűk alapján azonban arra jutottak, hogy két évezredet biztos, hogy megélt, de a merészebb becslések szerint 4000 éves is lehet.

A különleges fa átlagos korát így most 3000 évre teszik, és csodálva látják a szakemberek is, hogy ennyi idő alatt sem száradt el a fa, olyannyira, hogy továbbra is nő és még termést is hoz. A nagy becsben tarott fa ágaiból fonták a 2004-es olimpiai játékok győzteseinek koszorúit – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések