A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Helyes lépéseket tett a kormány


A háború kitörését követően a 70-es évek óta nem tapasztalt mértékű infláció söpör végig a világon – írta ma közösségi oldalán Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai főtanácsadója szerint mindez Európát különös mértékben sújtja, és folyamatosan gazdasági válság fenyeget.


Míg sokan párhuzamot vonnak a mostani és az öt évtizeddel ezelőtti helyzet között, a két korszak ugyanazon tünetei nem feltétlenül ugyanazon okokra vezethetők vissza – írta meg hétfőn közösségi oldalán Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai főtanácsadója szerint erre mutat rá a Reuters nemrég megjelent elemző cikkében, több belső forrásra hivatkozva, összefoglalva az Európai Központi Bank finnországi kihelyezett ülésén bemutatott elemzéseket.

A cikk fő állítása szerint a jelenlegi infláció természete alapjaiban különbözik a 70-es évekbelitől: a mostanit nem a munkabérek és az adók növekedése hajtja, amelynek következtében a világgazdaság ár-bér spirálba kerülhet, hanem a vállalatok által realizált nyereség, vagyis az extraprofit nő meg aránytalanul nagy mértékben. Tehát szemben az eddigi fő narratívával, amely azt állította, hogy az energia, az élelmiszerek és a nyersanyagok árának növekedése magyarázza a vállalatok áremeléseit, Európa-szerte régen látott magasságokba emelve az inflációt, valójában a vállalatok haszonkulcsa növekedett meg arányaiban, és nem a bérekre vagy adókra fordított kiadások.

Érdemes tehát átgondolni, hogy hogyan, milyen intézkedésekkel reagálnak a kormányok, a gazdasági és pénzügyi világ, valamint az érintett szektorok szereplői erre a, korábbitól jelentősen eltérő természetű inflációs folyamatra.

A magyar kormány éppen ezért döntött úgy, hogy a bizonyos szektorokban rövid idő alatt jelentősen megnövekedett extraprofitot a családok védelme érdekében a rezsivédelmi alapon keresztül a rezsicsökkentés megőrzésére, fenntartására fordítja. Emellett az infláció letörése érdekében összesen húsz olyan intézkedést hoztunk, amelyek eredményeképpen az év végére egy számjegyű inflációval számolhatunk.

Nem hagyjuk, hogy a bankok és multinacionális vállalatok keressenek a jelenlegi háborús helyzeten, míg annak árát a magyar emberekkel fizettetik meg!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések