A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan kiderül, kik lehetnek az asztronautáink


Csaknem százmillió dollárt fordítunk a célra 

A jövő héten jelentik be, ki az utolsó négy jelölt arra, hogy 2024 végén vagy 2025 elején második (harmadik) magyarként eljuthasson a világűrbe. Egyebek mellett ez is kiderült Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak a Napi.hu-n megjelent videópodcastjából.

A 21. században megkerülhetetlen az űrkutatásban való részvétel – hangsúlyozta a Napi.hu videópodcastjában Ferencz Orsolya. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, ma már olyan dolgokhoz – például egy banki átutaláshoz – is műholdakat használunk, amelyek a leghétköznapibb életünkben nélkülözhetetlenek.

A szakember emlékeztetett, hogy a Magyarország űrstratégiájának nevezett dokumentumot a kormány még 2021-ben fogadta el. Ebben leszögezték, hogy az ágazatnak kiemelt figyelmet kell kapnia, míg a fő célt a tudásalapú gazdaság fókuszba helyezése jelenti.

Ferencz Orsolya felidézte, a magyar asztronauta felküldését célzó HUNOR programba több ezren jelentkeztek, s végül első körben kétszáznegyvenhét fiatalt találtak alkalmasnak a projektre. Kiemelte, hogy nagyon komoly fizikai állóképességre, angol nyelvtudásra és kutatói képesítésre is szükségük van a fiataloknak, de talán a legnehezebb a mentális felkészültség.

A költségvetésből kilencvenkilencmillió dollár van elkülönítve e célra, de ennek az összegnek jelentős része el sem hagyja az országot, hanem itt marad a hazai kutatóintézeteknél, egyetemeknél, cégeknél – hangsúlyozta a politikus. 

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy a jövő héten jelentik be, ki az utolsó négy jelölt arra, hogy 2024 végén vagy 2025 elején második (ha az űrt kereskedelmi alapon kétszer megjáró Charles Simonyit is belevesszük, akkor harmadik) magyarként eljuthasson a világűrbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések