A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha csökkentjük a légszennyezést, elősegítjük a globális felmelegedést?


A légszennyezéshez hasonlóan jobban meg kell érteni a légköri pormennyiség változásait előidéző tényezőket


A természetes és emberi eredetű légszennyező anyagok, vagyis az olyan aeroszolok, mint a korom, a kén-dioxid vagy a sivatagi por, komoly kockázatot jelentenek az egészségünkre nézve. Ugyanakkor ezek légköri hűtőhatását nem szabad alábecsülni a kibocsátáscsökkentési tervekben – írta meg a greendex.hu.

Az ipari forradalom óta az üvegházgázok mellett az aeroszolok kibocsátása is nőtt, az újabb kutatások szerint nélkülük akár 30–50 százalékkal is erősebb lehetne ma a globális felmelegedés – írta meg a greendex.hu.

Azonban a légköri por koncentrációja csökkenést mutat, a légszennyező anyagokat pedig az emberiségnek érdekében áll csökkentenie, mert halálos egészségügyi fenyegetést jelentenek mindannyiunk számára. Mivel a légszennyező anyagok légköri tartózkodási ideje rövid, ezért a csökkentéssel elmúló hűtőhatás is hamar érződni fog.

Az aeroszolok, amelyek származhatnak természetes (például sivatagi por, tengeri só) vagy emberi tevékenységből fakadó forrásból (korom, kén-dioxid) összetett módon befolyásolják az éghajlatot – írja cikkében Szabó Amanda Imola meteorológus-éghajlatkutató, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének doktorandusza.

Egy 2022-es Nature-tanulmány szerint az aeroszolok összeségében hűtik a légkört, nélkülük akár 50 százalékal is erősebb lenne a felmelegedés. Jelenlétük a légkörben azonban, és ezáltal hűtőhatásuk nagyon rövid időtartamú. Ez azt jelenti, hogy amint abbahagyjuk az aeroszolok kibocsátását, megszűnik az éghajlatra gyakorolt hűtőhatásuk, miközben a kibocsátott üvegházhatású gázok tovább melegítik a bolygó légkörét.

A tanulmány szerzője hangsúlyozzák továbbá, hogy fontos lenne, hogy az egyes extrém események éghajlatváltozáshoz való hozzárendelésére irányuló kutatások során is figyelembe vegyék az aeroszolok hatását. A tudósok szerint a mérések pontosságát is növelni kell, hogy jobban vizsgálható legyen a jelenség.

A légszennyezéshez hasonlóan jobban meg kell érteni a légköri pormennyiség változásait előidéző tényezőket, ideértve a földhasználat, a talajtulajdonságok és a növénytakaró változásának relatív szerepét. Ezenkívül új megfigyelésekre és modellezésre van szükség például a nagy szélsebességet generáló meteorológiai folyamatok leírásához, melyek fokozhatják a légköri por felhalmozódását – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések