Hirdessen itt

Gulyás Gergely: Március 15. a magyar szabadság egyetemes ünnepe


Március 15. a magyar szabadság egyetemes ünnepe - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetések és miniszteri elismerések ünnepélyes átadásán kedden Budapesten.


A Várkert Bazárban tartott rendezvényen a politikus kiemelte, március 15. büszkeséggel tölthet el - és kell is, hogy eltöltsön - minden magyart, hiszen ezen a napon arra emlékezünk, hogy olyan dicső, nemzetformáló tetteket volt képes véghezvinni a magyarság, amely elemi erővel mutatta meg a világnak a magyarok ösztönös szabadságvágyát, nemzeti összetartozását.

1848 márciusában, a népek tavaszán Budapesten is győzött a forradalom, a polgári Magyarország felülírta az akkorra már recsegő-ropogó feudális viszonyokat - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: 175 évvel ezelőtt a márciusi ifjak forradalmával született újra - a már akkor is ezeréves hazában - a magyar nemzet, s született meg a polgári Magyarország.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, március 15. az a nap, amikor a reformkor magyar nemzettudatot felvirágoztató évtizedei beteljesedtek.

Közölte továbbá, hogy a szabadságharcban benne rejlik a magyarság túlélni képes, reményt keltő sorsa. Benne rejlik, hogy nekünk a szabadságot nem ingyen adják, hanem mindig meg kellett érte harcolni - fűzte hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések