A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fésűtöredék, mely emberi koponyából készült


Az emberi koponya nagyon fontos volt a vaskori emberek számára 

A Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) régészei emberi koponyából készült fésűt tártak fel az angliai cambridge melletti Bar Hillben – írja a Heritage Daily.

A fésű a vaskorból származik (Kr. e. 750-től Kr. u. 43-ig), és félkör alakú, egyik szélébe vésett fogak találhatók. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy a fésű egy emberi koponya egy részéből készült, és valószínűleg amulettként hordták.

Európa-szerte származó régészeti leletek azt mutatják, hogy az emberi koponya nagyon fontos volt a vaskori emberek számára, a brit települések bejáratánál még össze is gyűjtötték és kiállították. 

A fésű rekonstrukciós rajza azt sugallja, hogy eredetileg téglalap alakú, lekerekített élekkel és egy kör alakú lyukkal rendelkezik a ruházathoz való rögzítéshez.

A fésű egyike annak a három vaskori fésűnek, amelyek emberi koponyákból készültek az Egyesült Királyságban. Az elsőt az 1970-es években a Bar Hilltől kilenc mérföldre északra lévő Earithben végzett ásatásokon találták meg. A második, amelyen nem fogak, hanem vonalak vannak, a 2000-es évek elején a Bar Hilltől tíz mérföldre délre található Harston Mill ásatásai során találták meg. Ez azt sugallja, hogy ez a vaskori hagyomány csak Nagy-Britannia ezen részén volt szokványos.

Michael Marshall, a MOLA munkatársa elmondta: „A helyi vaskori közösségek számára ezek a faragott fogak és vonalak szimbolikája és jelentősége mindenki számára nyilvánvaló lehetett.”

Fotó: MOLA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések