A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmondólevelet postázott az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara


Felmondólevelet postázott az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara – írta a Magyar Nemzetre hivatkozva a hirado.hu. A lap úgy tudja: az Orvosok Lapjának februári számában rejtették el a sablont, még azelőtt, hogy az Országgyűlés eltörölte a kötelező kamarai tagságot. A Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, a MOK jelenlegi elnöke, Kincses Gyula arra szólította fel az orvosokat, hogy csatlakozzanak az akciójukhoz, vagyis bojkottálják az új háziorvosi ügyeleti rendszer bevezetését. A kormány szerint a Magyar Orvosi Kamara visszaélt a hatalmával.


A betegeket a háziorvos vizsgálja meg a rendelési időben, illetve az új ügyeleti rendben az esti órákban is. Éjszaka és a hétvége nagy részében viszont már a mentősöké a feladat. Az új rendszert már életbe léptették három vármegyében, egy hosszabb, sikeres tesztelési időszak után. Ügyeleti időben a 1830-as számon kell jelezni, ha valakinek orvosra van szüksége. Szakemberek szerint ezzel egyszerűbb és hatékonyabb lett az ellátás. Az új rendszer bevezetését az orvosi kamara megpróbálta akadályozni. Korábbi álláspontját megváltoztatva támadni kezdte a háziorvosi ügyelet korszerűsítését. Volt olyan orvos is, akit etikai eljárás alá vontak, amiért tájékoztatást tartott az új rendszerről – írta a hirado.hu.

A Magyar Nemzetre hivatkozva közölték, hogy felmondólevelet postázott az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A portál úgy tudja: ehhez egy sablont is közzétettek az Orvosok Lapjának februári számában. Most a követelések nyomatékosításán van a sor, azzal, hogy csatlakoztok a meghirdetett akciónkhoz – szólította fel a kollegáit Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke még azelőtt, hogy a kormány kezdeményezte a kötelező kamarai tagság eltörlését.



A nyugdíjas fül-orr-gégész régóta politizál, de igazán ismert a vizitdíj bevezetése idején lett. Kincses Gyula volt ugyanis a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára 2007-ben, amikor a korábbi ígéretekkel ellentétben bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási kampányban még azt mondta, hogy nem készülnek vizitdíjat szedni azért, hogy az emberek bemehessenek a háziorvosukhoz. Kincses Gyulát négy éve egy jól beazonosítható baloldali kötődésű orvoscsoport jelöltjeként választották meg a kamara élére. Később a MOK kezdeményezésére törölték el a hálapénzt és a kormány döntött az orvosbérek soha nem látott mértékű emeléséről is. De az orvosi kamara programjában is szerepel az új orvosi ügyeleti rendszer, amely ellen most épp ők tiltakoznak.

A Magyar Orvosi Kamara a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával – ezt az egészségügyért felelős államtitkár nyilatkozta. Takács Péter hangsúlyozta: azokat az orvosokat fenyegetik, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak. Az államtitkár kiemelte: az új ügyeleti rendszer az eddiginél sokkal jobb feltételeket teremtett az abban résztvevőknek. A kötelező orvoskamarai tagság megszüntetése pedig az orvosokat védi. Mint emlékezetes, az Országgyűlés egy hete fogadta el azt a jogszabálymódosítást, amely megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot, enélkül is végezhető orvosi tevékenység, az etikai eljárások pedig átkerültek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések