A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Energiaszigetet épít Belgium a tengeren


A létesítmény a szélerőműveket kötné össze az országgal 

Úttörő elképzelés kivitelezése kezdődhet meg 2024 elején Belgiumban: egy szigetre futna be az összes szélerőmű által megtermelt energia, melyet ott alakítanának nagyfeszültséggé, és juttatnának el több országba is – írta meg a hvg.hu.

Különleges projektbe vágja a fejszéjét a belga Elia villamoshálózat-üzemeltető vállalat: Erzsébet hercegnő sziget (Princess Elisabeth Island) néven egy mesterséges szigetet hoznak létre, kimondottan arra, hogy a tengeri szélerőműfarmokat összekössék Belgiummal és a szomszédos országokkal – számolt be az úttörő tervekről az Electrek alapján a hvg.hu.

Az Északi-tengeren, a belga partoktól csaknem 45 kilométerre egy 3,5 gigawatt összteljesítményű szélerőművet fognak létrehozni Erzsébet királynő zóna (Princess Elisabeth Zone) néven. A sziget egészen pontosan az ebből a szélfarmból, valamint más európai országokból – az Egyesült Királyságból, valamint Dániából – származó energiát fogja egyfajta elosztóként kezelni.

Az Electrek hozzáfűzi: a szélturbinákból nyert energiát a mesterséges szigetre víz alatt futó vezetékekkel juttatják majd el, ahol nagyfeszültséggé alakítják, és így szállítják tovább Belgiumba, valamint a környező európai országokba.

A projekt egy TM EDISON nevű vegyesvállalat ernyője alatt valósul majd meg, melynek több belga építőipari cég is a tagja. Az építkezés 2024 elején indulhat meg, a befejezést pedig 2026 közepére datálják. A sziget teljes összekötése a szélerőművekkel és a szárazfölddel 2030-ra valósulhat meg. A tervekről egy látványos videó is készült:

A projekt a várakozások szerint nagyban segíti majd Belgiumot a megújuló energiára vonatkozó céljai elérésében, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Az ország kormánya százmillió euró (körülbelül 37,43 milliárd forint) támogatást ítélt meg a projektnek – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések