A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elveszett településeket találtak a mexikói sivatagban


Az ősi, sivatagi lelőhelyek az európaiak érkezése előtti időszakból származnak


A Brigham Young Egyetem csapata egy kis, sivatagi mezőgazdasági település, San Diego közelében végzett feltárást Mexikó északi részén – számol be a Heritage Daily. A régióban találhatók Paquimé ősi, világörökségi településének maradványai – írta meg a National Geographic.

A lelőhely a mogollóniakhoz köthető, ezen egykori kultúra a mai Egyesült Államok délnyugati részén, valamint Észak-Mexikóban létezett. A mogollóniak időszámítás szerint 200 körül bukkantak fel, Paquimé pedig valamikor 1130 és 1300 között épülhetett. A település eredetileg nagyjából 20 egyszintes házból állt, de 1340 körül leégett. Ezután komplexebb, magasabb épületekkel született újjá, területén jellegzetes, I alakú labdapályákat is kialakítottak.

Paquimé mintegy 30 kilométeres körzetében további településeket is találtak, a megközelítőleg 350 helyszín Paquimé befolyása alatt állt a korszakban. Az elmúlt tíz évben a Brigham Young Egyetem munkatársai a tágabb térségben folytattak ásatásokat egy olyan periódusra fókuszálva, amely megelőzte Paquimé virágkorát.

San Diegónál 2019-ben egy, a korszakban hatalmasnak számító, 9 méter átmérőjű közösségi épületet találtak, amelyben egyszerre akár 30–40 ember is elférhetett. A legújabb vizsgálatok során ezeréves leletek kerültek elő, köztük kerámiatöredékek, kőeszközök és kukoricaszemek. A kutatók egy olyan kagylógyöngyöt is felfedeztek, amelyet több mint 400 kilométerről, a Csendes-óceántól szállítottak ide, ez a korabeli kultúrák közötti interakciók bizonyítéka.

A dokumentációhoz a csapat a legmodernebb technikákat használta, a magasból például pilóta nélküli eszközökkel készítettek felvételeket. Mike Searcy, a csapat tagja szerint minden ásónyommal új adatok derülnek ki az egykori sivatagi közösségről, a maradványok arról árulkodnak, hogy a térség lakói rugalmasak és találékonyak voltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések