A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eltiltották, mert csalással vádolta a pontozóbírókat


A legsikeresebb orosz edző fellebbez a Nemzetközi Torna Szövetség döntése ellen


Nem siették el: másfél évvel az olimpiai után kétéves eltiltást kapott Irina Viner orosz ritmikus gimnasztika edző, amiért bírálta a 2021-es tokiói olimpián közreműködő pontozókat.

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) etikai bizottsága minden FIG-eseményről kizárta Irina Vinert, a sikeres trénert. Az eltiltást akkortól számítják, amikor az orosz és fehérorosz versenyzőket az ukrajnai háború miatti kizárást követően visszaengedik a nemzetközi porondra. Ha ez nem történik meg, akkor Viner eltiltása öt év után jár le.

A 74 éves edző azután kritizálta hevesen a bírákat, hogy két éve Tokióban egyéniben és csapatban sem sikerült az oroszoknak aranyérmet szerezniük, ezzel megszakadt a 2000 óta tartó sikersorozatuk. A szakember meglátása az volt, hogy a pontozókat oroszellenes előítéletek vezérelték, és szerinte ez szégyen.

Az egyéni versenyben úgy győzött az izraeli Linoy Ashram – aki korábban világbajnokságon soha nem nyert – az orosz Dina Averina előtt, hogy az utolsó szeren elejtette a szalagot. „Egyértelmű Dina nem veszített, hanem nyert – mondta Viner a verseny után- – De sajnos a bíráskodás rendkívül igazságtalan volt. Ez egyszerűen szégyen volt a ritmikus gimnasztikára nézve.”

Mindezek után a csapatversenyben megverették az oroszokat a bolgárokkal. A vereség után Viner azt mondta az orosz állami médiának. „Mindenki tökéletesen megértette, hogy meg kellett állítani Oroszország győzelmi sorozatát. Ezt az eredményt előre megtervezték.” Az illetékes bizottság szerint az edző vétett a FIG szabályzata ellen, a megjegyzései pedig sértők voltak.

Viner – aki 2015-ben, elsőként a sportágában Olimpiai Érdemrendet kapott – az Orosz Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke, szövetségi kapitány. Olyan kiválóságokkal, olimpiai bajnokokkal dolgozott együtt mint Margarita Mamun, Jevgenyija Kanajeva, Alina Kabajeva vagy Julija Barszukova. Korábbi férje Aliser Uszmanov orosz milliárdos, aki a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke volt.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes szerint a tréner eltiltása a FIG oroszok elleni diszkriminatív politikájának része. S Viner fellebbezhet az ítélet ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések