A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdődött az atomháború: a britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának


Az Egyesült Királyság “gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket” küld Ukrajnának – írja a Declassified UK.

Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton crossbench képviselő írásbeli parlamenti kérdésére válaszolva.

Goldie így nyilatkozott:

“Az ilyen lövedékek rendkívül hatékonyak a modern harckocsik és páncélozott járművek legyőzésében”.

Oroszország korábban már figyelmeztetett, hogy “piszkos bombának” tekintené a gyengített urán felhasználását Ukrajnában.

A Kreml tisztviselője, Konsztantyin Gavrilov januárban azt mondta: “Ha Kijevet ilyen lövedékekkel látják el a NATO nehéz haditechnikai eszközeihez, akkor ezt úgy fogjuk tekinteni, mint piszkos bomba bevetését Oroszország ellen, az ebből fakadó összes következménnyel együtt”.

A gyengített uránt tartalmazó lövedékek rákos megbetegedésekkel és születési rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe. Ezeket a nyugati szövetséges erők széles körben használták Irakban és a mai Szerbia területén. 

A lövedékek radioaktívak, és a tudósok szerint az emberi egészségre gyakorolt mérgező hatásuk még jóval a konfliktusok befejezése után is érezhető.

A Fehér Ház szóvivője egy januári riporteri kérdésre nem volt hajlandó megerősíteni, hogy az USA szállít-e ilyen lövedékeket Ukrajnának.

Nagy-Britannia 14 Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések