A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dél-Korea önállóan pályázna az olimpia rendezéséért


A 2024-es olimpiának Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-esnek Brisbane ad majd otthont 

Oh Sze Hun a Reutersnek adott interjúban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szöul és az észak-koreai főváros, Phenjan közös rendezésének a terve nem nyerhetett.

"A 2032-es elképzelésünk kudarcra volt ítélve, mert a két ország kapcsolata kiszámíthatatlan" - jelentette ki a városvezető.

 A közös pályázat lehetősége a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáig vezethető vissza, melyen az egymással az elmúlt évtizedekben többnyire kifejezetten rossz viszonyt ápoló két ország sportolói közös zászló alatt vonultak fel a nyitóünnepségen és közös női jégkorong-válogatottal szerepeltek.

A közös nyári olimpiarendezést 2021-ben Dél-Korea indítványozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, ám a NOB végül Brisbane-t választotta a 2032-es házigazdának.

A szöuli főpolgármester szavai mögött ugyanakkor nem csupán az előző játékok pályázatának rossz tapasztalata állhat, hanem az is, hogy Dél- és Észak-Korea viszonya az elmúlt években ismét hűvösebbé és ellenségesebbé vált, miután a Koreai NDK rekordszámú ballisztikus rakétateszteket végzett.

Oh Sze Hun ugyanakkor azt is elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a pályázat sikere esetén néhány versenyt a két ország közötti demilitarizált övezetben, vagy esetleg Phenjanban rendezzenek, ha érdemben javul a viszony a két Korea között.

A pályázat ugyanakkor még Dél-Korea részéről sem eldöntött. Az ország olimpiai bizottságának illetékese ugyanis azt közölte a brit hírügynökséggel, hogy egyelőre sem Szöultól, sem Puszantól nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy szeretnének pályázni a 2036-os nyári játékokért.

A nemzetközi médiában korábban India, Egyiptom, Indonézia, Katar, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Törökország és Magyarország szerepelt az érdeklődők között.

A 2024-es olimpiának Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-esnek Brisbane ad majd otthont.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések