A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bologna két tornya is elég ferde, ráadásul nem tudjuk, miért épültek meg


Különösebb célja nem volt az építésüknek, csak annyi, hogy a helyi vagyonos családok erőt demonstráljanak velük 


Bologna városa leginkább egyetemi életéről, az árkádokról és az ízletes raguról híres. Látványosságait tekintve pedig a legtöbbször a két tornyot említik, melyeknek története a ködbe vész – írja cikkében a földjáró.hu.

A Garisenda és az Asinelli – utóbbi a magasabb a maga 97,2 méterével – valamikor a 12. században épült meg Olaszország északibb részén, Bolognában. Mindkettő ferdül és dőlő pozícióban van, úgy, hogy közben a Garisendát még vissza is bontották, mivel eredetileg magasabb volt. Ma 48 méter magasra tör, mindössze a „bátyjának derekáig" ér.

Különösebb célja nem volt az építésüknek, csak annyi, hogy a helyi vagyonos családok erőt demonstráljanak velük. A középkori Bolognában nagyon sok tornyot számolhattak, de számos közülük el lett bontva, magától összeomlott, feleslegessé vált és nem tudták új funkcióval felruházni, használni mint mezőgazdasági raktár, börtön vagy szimpla lakóépület.

Téglából és habarcsból épültek, valószínűleg már akkor ingoványos, süllyedő talajra, így hamar elindult a ferdülés. Dante Alighieri már az Isteni színjátékban is megdőlt képében ír a Garisendáról:

„Mint amilyennek látni Garisendát,
hajlása alatt állva, ha fölötte
egy felhő, hajlásával szembe ment át:
olyannak látszott Anteus a ködbe
hajolva mélyen, és annyira szörnyen,
hogy jobb szerettem volna futni szökve.
De lágyan tett le a fenékre, könnyen,
hol Lucifer és Júdás bűne kárhoz,
s aztán a fejét fölemelve fönnen,
fölnyúlott újra, mint hajón az árboc."
Isteni színjáték, Pokol, XXXI, 136-140

A szimbólummá váló toronyduó állítólag azért is lett fontos a város életében, mert a vándor már messziről meglátta az Asinellit, tudta, hogy oda kell tartania Bologna történelmi városába, az egyetemek és a tudás központjába. Ez a torony egyébként a világ legmagasabb középkori ferde tornya címet is őrzi, összesen 498 lépcsőt kell megmászni, hogy a tetejére érkezzünk. Kilengése mindössze 1,3 fokos, de mivel a Garisenda is olyan, mintha egy picit többet ivott volna a pignolettóból, és éppen a másik irányba dől, látványos a dülöngélés. Ennek ellenére a magasabb torony látogatható, ha felcaplatunk a tetejére, lenézhetünk a városra és a környék dombjaira.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések