A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Barlangoljunk márciusban!


Megéri a föld mélyére szállni


Megéri fölkeresni márciusban is a főváros föld alatti virágoskertjeit. A barlangok hónapja alkalmából izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a mélyben.

Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve járatainak hossza. Jelenleg csaknem négyezer-kétszáz ilyen objektum található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza több mint háromszáz kilométer. Ebből százhetvennégy húzódik fővárosunk alatt, amelyek járatrendszere összesen meghaladja az ötvennyolc kilométert. Budapesti üregek közül a legtöbb előképzettség nélkül, némelyek pedig kerekesszékkel és babakocsival is megtekinthetők.

Ilyen például a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén elhelyezkedő, Budapest „föld alatti virágoskertje”, a Szemlő-hegyi-barlang, ahol márciusban minden pénteken lehetőség nyílik egy felfedező túrán megtekinteni a gyönyörű képződményeit. Vasárnaponként hazánk leghosszabbika, a Pál-völgyi-barlang kínál extra szakvezetéses túrát, amely során egy geológus kalauzolja végig a mesebeli cseppkövek és különleges sziklaképződmények között a látogatókat. A Budai Vár-barlang márciusban egyéni és csoportos vendégeinek is kedvezményes túrákat kínál, amelyek alkalmával fény derül arra, hogyan alakultak át a természetes eredetű üregek labirintusszerű pincékké.

Különleges kedvezménnyel készül a Mátyás-hegyi-barlang is, hiszen a „Budai termálkarszt” jelszó bemondásáért cserébe hétköznaponként kedvezményes jegyet tudnak vásárolni az érdeklődők.

Március második péntekén geotúrákat szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a festői szépségű Koloska-völgybe, a Jókai-kilátóhoz és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlanghoz, ahol kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket. Ezenkívül március második hetének első napjaiban barlangsétával egybekötött denevéres foglalkozásokat tartanak az igazgatóság munkatársai, legfőképp az óvodás és általános iskolás csoportoknak. Március második szombatján Szentgáli tűzköves geotúrát rendez a nemzeti park az „ősember nyomában”, ahol különleges üregek, impozáns sziklafalak, izgalmas földtani értékeket mutató kőfejtők, gyönyörű erdei környezet, csodálatos kilátás és mindenek előtt az őskori tűzkőbánya várja az érdeklődőket.

A programsorozatot ünnepelve a Bükki Nemzeti Park többek között a Szent István-barlangban rendezett denevérles alkalmával szeretne bepillantást nyújtani az üregrendszer történetébe. A hónapban több szombaton is speciális hosszú túra folyamán lehet eljutni az amúgy elzárt szakaszokra is.

A programokról részletes információ érhető el a www.magyarnemzetiparkok.hu/barlangolas felületen, illetve az említett nemzetipark-igazgatóságok honlapján és közösségimédia-felületein.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések