A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Ukrajnának küldött fegyverek 40 százaléka jut el a frontig, a többi bűnözők kezébe kerülhet


A fegyverek nagy része feketepiaci hálózatokon át visszaszivárog Európába. 

A Magyar Nemzet arról ír, hogy miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző fekete­piaci hálózatokon visszaszivárog Európába és különböző szervezett bűnözői csoportok kezébe jut, addig a teljes magyar baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást.

„Amerikai kimutatások szerint az Ukrajnába küldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra” – tájékoztatta a lapot Horváth József. A biztonságpolitikai tanácsadó elmondta, az elmúlt hónapokban láttak olyan felvételeket, amelyek tanúsága szerint

a Balkán déli részén tűntek fel Ukrajnából származó páncélelhárító rakéták. Emellett Svédországban különböző szervezett bűnözői csoportok is Ukrajnából szerezhettek automata fegyvereket

és robbanószereket.

„A világ válságövezeteibe – ahová legális úton nem kerülhetnek fegyverek, hiszen a fejlett világ mindezt blokkolja –, nagyon megugrott a kereslet a lövegekre, páncélozott harcjárművekre, nehézgéppuskákra. Mindezt a szervezett bűnözés igyekszik kielégíteni. Itt már nem kézifegyverekről van szó.”

Egy bűnszervezet számára teljesen mindegy, hogy embert, cigarettát, drogot vagy fegyvert csempész. „Ehhez ki kell építeni az illegális szállítási útvonalakat, be kell épülni a rendszerekbe, ki kell építeni bizalmi kapcsolatokat különböző országokban. Ezeken keresztül folyik mindez. A szervezett bűnözésre igaz, hogy mindig azzal kereskedik, amelyre a legnagyobb igény van a piacon” – mondta.

A szakértő szerint fennáll annak a veszélye, hogy Európában most szervezett bűnözői vagy a radikális iszlamista szervezetek hozzájuthatnak olyan fegyverekhez, robbanóanyagokhoz, haditechnikai eszközökhöz, amely által megszervezhetnek a lakosságra komoly veszélyt jelentő műveleteket is.

Ennek ellenére az Európai Unió semmilyen korlátozást nem fog bejelenteni a fegyverszállításokkal kapcsolatban,

teszi hozzá, ugyanis „ezt már korábban beiktatták kockázatként, ma pedig elkönyvelik veszteségként”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések