A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az olasz belügyér a görögöket hibáztatja a migránsok haláláért, amiért annyi sáskajárás után mernek szigorúbb határvédelmi politikát folytatni


A szigorú görög határvédelmi politika hatással lehetett a több mint hatvan életet követelő dél-olaszországi hajószerencsétlenségre úgy, hogy a migránsokat szállító bárka Görögország helyett Olaszország felé vette az irányt - jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a RAI közszolgálati tévének adott interjújában. 

Piantedosi a RAI kedd esti műsorában arról faggatták, hogy a török partokról induló bárka miért vette Olaszország felé az irányt a sokkal közelebb található Görögország helyett.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy Görögország az illegális bevándorlás visszaszorítását célul kitűző "szigorú intézkedéseket alkalmaz azon az útvonalon, és visszafordítja a menedékkérőket, ami miatt az Európai Unió is vizsgálódik".

"Így ez - és a túlélőket megkérdezik majd erről - feltehetőleg befolyásolta a döntést, hogy közvetlenül Olaszországba jöjjenek" - mondta Piantedosi.

A belügyminiszter egyre nagyobb nyomás alatt áll a történtek miatt, az olasz ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szerdán egyenesen a lemondását követelte. Piantedosit egyebek mellett bírálatok érték a parti őrség - feltételezett - késedelmes beavatkozása miatt is. A halászhajót a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség járőrrepülőgépe jelezte az olasz hatóságoknak. "A Frontex-repülőgép, amely az olasz partoktól 74 kilométerre észlelte a hajót, nem jelentett semmiféle vészhelyzetet. Az értesítés szerint egy ember tartózkodott a felső fedélzeten, a többiek a hajótérben voltak, a bárka úszóképes volt. Csak később fordultak rosszra az időjárási viszonyok, ami a tragédiához vezetett" - mondta a tárcavezető az alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság meghallgatásán.

Az olasz mentőegységek eddig legkevesebb 67 olyan ember halálát erősítették meg, akik a dél-olaszországi Calabria tartományban található Steccato di Cutro település mellett szenvedtek hajótörést vasárnap. Több tucat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A törökországi Izmirből indult bárkán túlélők szerint mintegy kétszázan lehettek.

Olasz mentőegységek szerint az utasok többsége afgán állampolgár volt, de voltak köztük pakisztániak, irániak, szomáliaiak és szíriaiak is.

"Továbbra is emberek lelik majd halálukat a Földközi-tengeren, miközben embercsempészek nyerészkednek azon, hogy rozoga bárkákba szállítják az embereket" - közölte szerdán a görög bevándorlási minisztérium hozzátéve, hogy "mindenképpen gátat kell szabni a határsértéseknek még az indulási ponton".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések