A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU és az USA is üdvözli a Putyin elleni elfogatóparancsot


A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen háborús bűnök gyanújával. Az ICC szerint megalapozott a gyanú, hogy Vlagyimir Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.


Az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az Egyesült Államoknak nincs kétsége afelől, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el Ukrajnában, és támogatja, hogy vonják felelősségre azokat, akik azokban részt vállaltak.

"Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el, a Nemzetközi Büntetőbíróság által az orosz államfő ellen kiadott elfogatóparancs megalapozott vádakon alapszik" - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

Az Európai Unió is üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát.

"Ez a nemzetközi igazságszolgáltatás és az ukrán nép számára fontos döntés. Az Európai Unióban mindig is világossá tettük, hogy az Ukrajna elleni illegális agresszió felelőseit bíróság elé kell állítani"

– mondta Josep Borrell, az EU kül- és  biztonságpolitikai főképviselője.

A francia külügyminisztérium Twitter-oldalán azt hangsúlyozta, hogy senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy Putyin nem vált nemkívánatos személlyé, s "António Guterres mindig mindenkivel beszélni fog, akivel szükséges". Hozzátette: az ICC a világszervezettől független törvényszék.

Oroszország tagadja, hogy ilyen bűncselekményeket követett volna el, visszautasítja az atrocitások és a polgári infrastruktúra elleni támadások vádját, és, a Bíróság döntését "felháborítónak és elfogadhatatlannak" tartja. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, hogy Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát, és minden ilyen döntést jogi szempontból semmisnek tekint.

 "Mostantól az orosz elnök hivatalosan gyanúsítotti státuszban van egy nemzetközi bűncselekmény, nevezetesen ukrán gyermekek illegális kitelepítése miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin orosz elnök és Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen. Ez azt jelenti, hogy Oroszországon kívül le kell tartóztatni, és bíróság elé kell állítani Putyint. A világ vezetői pedig háromszor meggondolják, mielőtt kezet fognak vagy tárgyalóasztalhoz ülnek vele. A világ kapott egy jelzést, hogy az orosz rezsim bűnöző, vezetése és csatlósai felelősségre vonhatók" – hangsúlyozta Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kijelentette: Putyint mint háborús bűnöst kell felelősségre vonni az Ukrajnában elkövetett atrocitások más felelőseivel együtt. "Ez az ICC fontos döntése, amely rávilágít az orosz erőszak-apparátus által elkövetett háborús bűnökre" - mondta a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek nyilatkozva üdvözölte az elfogatóparancsot és azt, hogy az ilyen gyorsan megszületett. Szavai szerint Putyin felelős háborús bűnök és agresszió elkövetéséért. Petr Fiala cseh kormányfő Twitter-oldalán azt írta, az elfogatóparancs mutatja, hogy Oroszország milyen brutálisan és a nemzetközi renddel szembemenve lép fel Ukrajnában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések