A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az aggastyán exelnök ahelyett hogy csendben távozna, perrel fenyegetőzik


Kedden nyújtotta be lemondását a végrehajtó bizottságnak a Francia Labdarúgó Szövetséget (FFF) csaknem tizenegy éven át irányító Noël Le Graët, aki szerdán cáfolta a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, és azt tervezi, hogy bepereli Amélie Oudéa-Castéra francia sportminisztert rágalmazás miatt. 

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) vezetősége már január 11-én elmozdította pozíciójából a botrányba keveredő Noël Le Graët elnököt, aki 2011-ben került az FFF élére, és legutóbbi mandátuma 2024 végéig szólt.

A 81 éves sportvezető helyzete amiatt vált ingataggá, mert egy rádióinterjúban a szövetségi kapitányi posztra esélyesnek tartott Zinedine Zidane esetleges brazíliai szerepvállalásáról kérdezték, mire ő sértő módon reagált. Azt mondta, nem érdekli Zidane, aki „oda megy, ahova akar”.

A nyilatkozat hatalmas felháborodást váltott ki az országban, mások mellett a katari világbajnokságon döntős csapat sztárja, Kylian Mbappé, valamint Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter is elítélte Le Graët-t. Az elnök ezek után nyilvánosan elnézést kért, hangsúlyozva, hogy szerencsétlenül fogalmazott, ami félreértésre adott okot. A botrány azonban ezzel nem csillapodott.

A végrehajtó bizottság ülése után szexuális zaklatás miatt vizsgálat indult Le Graët ellen. Sonia Souid sportmenedzser ugyanis a L’Équipe sportnapilapnak adott interjúban azt állította, az elnök 2013 és 2017 között több alkalommal is szexuálisan zaklatta őt. Emellett több sajtóértesülés is arról szólt, hogy Le Graët női munkavállalókat zaklatott, és kiderült, hogy emiatt már tavaly szeptemberben vizsgálatokat rendelt el a sportminiszter. A sportvezető helyzetét rontotta továbbá egy friss könyvvizsgálói jelentés, amely lesújtó megállapításokra jutott. Az Oudéa-Castéra megbízásából készült könyvvizsgálói jelentés szexuális zaklatással és nőkkel szembeni nem megfelelő viselkedéssel vádolta meg a 81 éves férfit, és bírálta vezetését.

Le Graët ügyvédje a francia televízióban bejelentette, hogy ügyfele rágalmazási eljárást tervez Oudéa-Castéra ellen „információmanipuláció” miatt.

„ Vitatom a jelentést, mert a vizsgálat során meg sem hallgattak. Az ügyvédeim feltárták a szövetségen belüli vizsgálat szabálytalanságát, ezért kérni fogják a tényfeltáró jelentésének törlését Az ügyvédeim lesznek a felelősek annak megválasztásáért, hogy milyen lépéseket tegyenek” – mondta Le Graët a L’Equipe francia lapban .

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter az RTL francia rádióhálózatnak nyilatkozva elutasította Le Graët állításait „Elszomorítónak találom, mert soha nem sértegettem meg senkit. Soha nem vádoltam zaklatással” – mondta Oudéa-Castéra.

Sonia Souid sportmenedzser, aki nemkívánatos szexuális visszaéléssel vádolta a volt elnököt, elmondta: „Úgy éreztem, az egyetlen dolog, ami érdekelte, és elnézést kérek a vulgáris beszédért, az a mellem és a fenekem.”

Az FFF végrehajtó bizottságának tagja, Aline Riera azt állította, hogy azt mondta a francia női vezetőedzőnek, Corinne Deaconnak, amikor csókkal köszöntötte, hogy jobb lenne, ha rám tartaná az ajkát.

A szexmániás Le Graët tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, s továbbra is Gianni Infantino FIFA-elnök képviselőjeként kíván dolgozni a szervezet párizsi irodájában

„Én leszek Infantino jobbkeze Párizsban. Nem hagyom el a futball világát” – hangsúlyozta Le Graët, aki túl a nyolcvanon talán jobban tenné, ha csendben visszavonulna…

Fotó: AFP/Franck Fife

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések