A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Agyevő amőba miatt halt meg egy floridai férfi


Meghalt egy floridai férfi, aki a múlt héten egy ritka agyevő amőbával fertőződött meg – közölték Charlotte megye egészségügyi tisztviselői – írta meg liner.hu.


A rendelkezésre álló információk szerint a férfi csapvízzel öblítette az orrát, és ekkor került a szervezetébe az amőba, ám az esettel kapcsolatos további vizsgálatok még folyamatban vannak, írja a CNN.

A Naegleria Fowleri amőba egy egysejtű organizmus, amely világszerte megtalálható a talajban és az édesvízben.

Az amőba az orron keresztül jut be az emberi szervezetbe, ami leggyakrabban úszás vagy búvárkodás közben történik. Az amőba ezután az orron keresztül az agyba jut, ahol elpusztítja az agyszövetet és fertőzést okoz, amely szinte mindig halálos kimenetelű. A tünetek közé tartozik a fejfájás, a láz, a hányinger, az egyensúlyvesztés, a tájékozódási zavar és a merev nyak.

Az amőbafertőzés nagyon ritka, és csak akkor fordul elő, ha szennyezett víz kerül az orrmelléküregekbe. „Kizárt, hogy csapvíz ivásával megfertőződjünk” – áll az amerikai egészségügyi minisztérium közleményében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések