A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A nagyváradi önkormányzat szerint Janus Pannonius egy horvát költő volt


Ahhoz hasonló ez, amikor az állami vasúttársaság úgy írja le a magyarországi Püspökladányt, hogy Puespuekladany


A nagyváradi önkormányzat utcanévjegyzéke szerint Janus Pannonius horvát származású, latinul író, költő a XV. századból, miközben semmi utalást nem tesznek arra, amit egyébként számunka az iskolában tanítottak, hogy magyar volt, arról pláne nem, hogy azért szoros szálak fűzik Nagyváradhoz is.

A Transtelex egyik olvasója szerint ugyanakkor nem feltétlenül lehet román nacionalizmussal vádolni az önkormányzatot, egyszerűen nem néztek eléggé utána a témának. Ahhoz hasonló ez, amikor az állami vasúttársaság úgy írja le a magyarországi Püspökladányt, hogy Puespuekladany, egyszerűen nem kínlódnak a helyes adatokkal.

Az önkormányzat információjának forrását nem is kell sokat keresni, a költő román Wikipedia oldala is azt írja, hogy horvát nemzetiségű volt. Igaz, a részletes leírásban már úgy írják, hogy horvát-magyar humanista költő, püspök. Majd azzal folytatják, hogy egy horvát nemes fia lehetett, édesanyja pedig Vitéz Borbála, Vitéz János bíboros, esztergomi érsek rokona.

Egyébként a magyar Wikipedia is megjegyzi, hogy a mai Horvátország területén található, azóta eltűnt Csezmice községből származik. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy elmagyarosodott nemesi családban született, illetve az első név szerint ismert magyar költő és humanista volt, aki Nagyváradon tanult, ahol akkor épp Vitéz János volt a püspök.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések