A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Médiatanács újabb jogsértéseket talált az RTL ValóVilág című műsorában

Közölték: a műsorszámokban megvalósult az emberi méltóság, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése. 

A Médiatanács újabb jogsértéseket állapított meg legutóbbi ülésén a ValóVilág 11. évada kapcsán – tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint

a Médiatanács állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát.

Felidézték: a testület már korábban jelezte a joghatósággal rendelkező luxemburgi médiahatóságnak az RTL Kettő csatornán és az RTL+ online szolgáltatásán elérhető 24 órás élő közvetítéssel kapcsolatban felmerült jogsértéseket, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

Hozzátették: az újabb hatósági ellenőrzések nyomán a ValóVilág február 14-én és 16-án sugárzott összefoglalói kapcsán a magyar szabályok szerint további törvénysértések történtek. Közölték: a műsorszámokban megvalósult az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok,

valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése.

Az élőben közvetített online tartalomban is előfordult jogsértés: a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot – tették hozzá.

A Médiatanács intézkedett az ügyben

A közlemény szerint a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Jelezték: a társhatóságnak a megkeresés alapján fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről. Ezt követően, két hónapon belül tájékoztatnia kell a Médiatanácsot az elért eredményekről, vagy ha nem sikerült megoldást találnia, annak okát is ismertetnie kell.

Ha a joghatósággal rendelkező tagállam a határidőn belül nem jár el vagy az elért eredmények nem megfelelőek,

a Médiatanács további lépéseket is tehet.

A jogszabályokban meghatározott feltételek mentén a testület ez esetben jogosult arra, hogy intézkedjen a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben" – írták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések