A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A háborús válság ellenére bővíti a kormány a családokra szánt források összegét


Az Európai Unión belül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben, 1,2-ről 1,59-re a teljes termékenységi arányszám 2011–2021 között. Sőt, az EU-s ez idő alatt csökkent – mutatott rá Vitályos Eszter. 


A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztette a baloldalt, hogy a megszorító, kifejezetten családellenes intézkedései komoly szerepet játszottak abban, hogy 2011-re történelmi mélypontra esett vissza a gyermekvállalási kedv.

A múlt évtized elején, a kormányváltáskor a teljes termékenységi arányszám Magyarországon 1,23 volt – a miénk volt akkor a legalacsonyabb érték az Európai Unióban. A balliberális kormányok alatt összesen 22,5 százalékkal csökkent a születések száma, miközben a gyermekvállalási korban lévő nők létszáma alig 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: 2010-ben a mostaninál mintegy negyedével többen voltak, azaz akkor több nő kevesebb gyermeknek adott életet.

Ehhez képest a polgári kormány alatt minden fordítva történt: jóval kevesebb nő több gyermeket szült – többet, mint 2011-ben – derült ki egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Vitályos Eszter leszögezte, a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválság és kedvezőtlen inflációs környezet ellenére is elkötelezett a magyar családok és a családtámogatási rendszer fenntartása, s ahol lehet, a bővítése mellett.

„A családbarát kormányzás jegyében 2010 óta minden évben emelkedett a családokra szánt források összege, ami 2023-ra eléri a 3 357 milliárd forintot. Ez három és félszerese a 2010. évi 960 milliárd forintnak és a GDP 4,3 százalékát jelenti – az otthonteremtési programmal együtt a GDP 4,5 százalékát" – tájékoztatott az államtitkár, aki szerint a születésszámokban tapasztalható tavalyi visszaesésben jelentős szerepe van a háborúnak és a válság uniós félrekezelésének. Már csak ezért is nagy szükség van a békére – vélekedett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések