A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A felmelegedés növeli az árvizek kockázatát


Az Egyesült Királyságban a következő évszázadban az árvizek éves költségei 13–23 százalékkal nőhetnek 

Az árvízkockázat jelentősen csökkenthető lenne, ha a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására tett ígéreteiket betartanák az országok – írta meg a Greendex.hu.

Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyságban az árvizek által okozott éves károk jelentős mértékben megszaporodhatnak a következő évszázadban az éghajlatváltozás miatt, ha az országok nem tartják be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett, nemzetközi vállalásokat – írta meg a Greendex.hu.

A Bristoli Egyetem és a Fathom globális vízkockázat-modellezéssel foglalkozó cég tanulmánya az első, amely az árvízveszélyt a Met Office (az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata) legfrissebb, az éghajlatváltozás várható hatását is figyelembe vevő előrejelzései alapján vizsgálja.

A tanulmány eredményei szerint az Egyesült Királyságban az éghajlatváltozás következtében az árvízkárok – amelyek az ingatlanokban és vállalkozásokban bekövetkező fizikai károkat jelentik – előre jelzett éves növekedését öt százalék alatt lehetne tartani, ha minden ország teljesíti a COP26-on (az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján) aláírt, ambiciózus ígéreteit, beleértve a net zero vállalásokat is. (A net zero kibocsátás azt jelenti, hogy egy ország, város, üzem, annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit el is tud nyelni.)

A tanulmány szerint, ha a COP26 és a net zero ígéretek nem teljesülnek együttesen, az Egyesült Királyságban a következő évszázadban az árvizek éves költségei 13–23 százalékkal nőhetnek a különböző szélsőséges éghajlati előrejelzésektől függően – olvasható a portálon. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések