Hirdessen itt

Zelenszkij megint egy náci jelvényes ukrán katonáról posztolt képet


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy olyan fotót tett közzé, amelyen egy katona egy olyan szimbólumot visel, amelyet egy hírhedt német egység használt, amely a második világháborúban civileket gyilkolt. Nem ez az első eset, hogy ukrán katonákat és félkatonai alakulatokat fényképeztek le a nácizmushoz kapcsolódó jelvényekkel és tetoválásokkal.


Vasárnap Zelenszkij több fotót is közzétett Instagram-fiókján, köztük egy lövészárokban pihenő ukrán katonát ábrázoló képet.

A katona bal vállán lévő fekete-fehér koponyafej jelvény hasonlít a “totenkopf” (halálfej) jelvényhez, amelyet a 3. SS-páncéloshadosztály használt, egy olyan elit egység, amely hírhedt arról, hogy Franciaországban és a keleti fronton civileket, köztük lengyel zsidókat mészárolt le. Az egység első parancsnoka, Theodor Eicke a háború előtt a dachaui koncentrációs tábort vezette.


“Ha nem hagyjuk abba a harcot, előbb-utóbb helyreáll az egységes és független állam. Ha a valódi egység nem valósul meg, a függetlenséget elveszítjük” – írta Zelensky, aki maga is zsidó származású, a fotókhoz mellékelt bejegyzésében.

Májusban Zelenszkij megosztott egy képet egy másik katonáról a koponyafejes jelvénnyel, amelyet később törölt. Októberben az ukrán elnököt a frontvonalon tett látogatása közben fotózták le, amelyen egyik testőre is ugyanezt a jelvényt viselte.


Az ukrán Azov-ezred arról ismert, hogy nyíltan nacionalista és neonáci nézeteket valló harcosokat fogad be. A Nemzeti Gárda részét képező ezred hivatalos jelképeként a farkasangyalt (wolfsangel) használja – azt a rúnát, amelyet két SS-egység is használt. A  totenkopfot és a farkasangyalt is a gyűlöletszimbólumként tartják számon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a “denácifikáció” az egyik oka annak, hogy Moszkva közel egy évvel ezelőtt katonai műveletet indított Ukrajnában. Arra is hivatkozott, hogy meg kell védeni a Donbassz lakosságát, valamint arra, hogy Kijev nem hajtja végre a 2104-2015-ös minszki békemegállapodásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések