A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szándékosan puccsol meg magyar fejlesztéseket a román kormány


A román külügy nem adja hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország beruházási programokat hajtson végre az országban. 

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint szándékosan nem támogatnak magyar forrású fejlesztéseket Erdélyben. Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője februárban azt mondta, hogy a magyar kormány partiumi vidékfejlesztési pályázatot tervez hirdetni a helyi gazdák számára. 

A Transtelex beszámolója szerint a román külügyminisztérium azon az állásponton van, hogy Bukarest és Budapest között nincs kétoldalú megállapodás arról, hogy a magyar állam „finanszírozási programokat hajtson végre román területen”.

Ilyen megállapodás hiányában a román fél részéről nincs hozzájárulás ahhoz, hogy a magyar fél ilyen programokat futtasson Romániában”

– jelezte a román külügyminisztérium. 

Az alapítvány vezetője jelezte, a partiumi program végrehajtásához szükséges a két kormány közötti megállapodásra, melyek jelenleg folynak. A G4Media úgy tudja, az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról szóló tárgyalások még az előző bukaresti kormány idején kezdődtek, amely különböző feltételeket szabott az Erdélyben eszközölt magyarországi gazdasági beruházásoknak.

A magyar fél tehát akkor indíthatja el az új pályázatot, ha sikerül tető alá hozni a régóta várt megállapodást Romániával”

– nyilatkozta Kozma Mónika. 

Orbán Viktor tavaly nyáron tartott tusványosi beszéde óta a Transtelex szerint állandó téma a román sajtóban a magyar állam erdélyi fejlesztései. A magyar állam az elmúlt tíz évben milliárdos nagyságrendben támogathatta az erdélyi magyar közösségeket. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések