A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stratégiai partnerségre lép Egyiptom és Magyarország (videó)


Stratégiai partnerségi megállapodást köt egymással Egyiptom és Magyarország – jelentette be Szijjártó Péter Kairóban, ahova Orbán Viktor miniszterelnökkel utaztak el. 

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-on jelentkezett be az afrikai ország fővárosából kedd reggel, és azt mondta: államaink régóta együttműködnek, és a háborús válság még szorosabbra fűzte a kapcsolatunkat. „Egyiptom is a béketáborban van, és része annak a globális többségnek, amely kétségkívül Európán kívül esik, viszont mindenképpen azt szeretné, hogy az ukrajnai háború véget érjen” – fogalmazott.

A tárcavezető kitért arra is, hogy több mint 20 magyar üzletember is a delegációval tartott. Ők egy üzleti fórumon vesznek ma részt. Ez azért fontos, mert – ahogy Szijjártó Péter fogalmazott – a világ most számos kihívással néz szembe. A jó egyiptomi-magyar kapcsolatok pedig mind gazdasági, mind energetikai szempontból fontosak. Mindkét ország azonos kivitelezővel és technológiával épít atomerőművi blokkokat, és ennek apropóján egy képzési és technológiai együttműködést fognak aláírni – tette hozzá a miniszter.

Emellett Egyiptom hamarosan Magyarország földgázellátásába is bekapcsolódik 2026-tól. Továbbá a jövőben a magyar vállalatok is használhatják majd a szuezi különleges gazdasági övezetet. Valamint kibővítik az oktatási együttműködést is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések