A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Soros-szervezet: "Magyarországon a jogállamot szinte teljesen felszámolták"


A Soros-féle Transparency International legfrissebb Korrupció Érzékelési Indexe alapján a gazdasági és civil szereplők "érzékelése szerint" Magyarország az Európai Unió legkorruptabb állama. Ennek az az oka, hogy a magyar államot "foglyul ejtették".


A felmérés, amelyet a Transparency International (TI) magyar irodája is készen kap a szervezet berlini központjától, elsősorban érzékeléseket tartalmaz, vagyis üzletemberek és szakértők véleményét összegzi. Az, hogy utolsók vagyunk a listán, egy évtizedes folyamat következménye, amely alatt a jogállamot szinte teljesen felszámolták, a korrupció a rendszer részévé vált − mondta el a Népszavának adott interjúban Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója.

Bár Romániában, Bulgáriában, Görögországban vagy Olaszországban is óriási probléma a korrupció, van egy tényező, amelynek szempontjából "Magyarország rosszabbul áll". A szervezet szerint sehol nincs annyira központosított, felülről vezérelt korrupciós mintázat, mint nálunk.

A szervezet vezetője szerint a magyar államot foglyul ejtették, ami azt jelenti, hogy az állami intézmények többsége nem autonóm módon működik, hanem a központi kormányzat akarata szerint. Ezt úgy oldották meg, hogy

a vezetők többségét lecserélték lojális káderekre, innentől kezdve az intézmények nem vagy nem elsősorban a közjót képviselik,

hanem hatalmi és partikuláris üzleti érdekeket. Ez a legnagyobb korrupciós kockázat, mert így számos politikai szereplő, illetve a politikához közel álló üzletember büntetlenséget élvez - írja az Index.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések