A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nézőpont Intézet: Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton


Jelentés készült az uniós intézmények jogállamisági helyzetéről.


„Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton” – derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből, amelyet a jogi és politikai fejlemények figyelembevételével készített a jogállamiság helyzetéről az Európai Unió intézményeiben. Mint az Intézet oldalán olvasható összegfoglalóban olvasható:

a jog uralma helyett egyre inkább a jog figyelmen kívül hagyása és a joggal való visszaélés hatja át az EU működését.

Az elemzés főbb megállapításai a következők:

Demokráciadeficit az Európai Parlamentben – a több évtizedes hagyomány ellenére is alacsony a részvétel az EP-választásokon.

  • 1. Az Európai Parlament szerződésellenesen bővítené hatáskörét – a testület demokratikus felhatalmazás nélkül igyekszik elérni, hogy egy föderális államéhoz hasonló törvényhozó parlamentté válhasson.

  • 2. Korrupció és hatalommal való visszaélés az Európai Parlamentben – az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botránya rámutatott a büntetlenség kultúrájára.

  • 3. Az Európai Bíróság elfogult az Európai Bizottság irányába –ez csökkenti a tagállamok jogorvoslati esélyeit.

  • 4. Az Európai Bizottság a Szerződések őre helyett elfogult politikai szereplő – Jean-Claude Juncker az Európai Unió ország- és pártpolitikától mentes jogalkalmazó szervét, a 5.Bizottságot, „politikai bizottsággá” alakította.

  • 6. A jogállamiság-ellenőrző mechanizmusok sértik a jogbiztonság elvét –  jogállamiság elvének általános megfogalmazása lehetőséget nyit az önkényes értelmezésre.

  • 7. A nemzetek pluralizmusa helyett nemzetek fölötti univerzalizmus – az unió intézmények és vezetőik a nemzetállamok vezetőinek, intézményeinek és a nemzetállami népszavazások véleményét figyelmen kívül hagyják.

  • 8. Kettős mérce az egyenlőség elvének érvényesítése során – miközben az Európai Unió intézményei a szexuális kisebbségek mozgalmait felkarolták, a nyelvi és etnikai kisebbségek ügyével nem foglalkoznak.


Az EP-ben eluralkodott a büntetlenség kultúrája

A Nézőpont munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy „az Európai Parlamentben eluralkodott a büntetlenség kultúrája, miközben szerződésellenesen bővítené hatáskörét a tagállamok rovására”. Az Európai Bizottság pedig már nem a Szerződések semleges őre, amióta a Juncker-Bizottság megteremtette a politikailag motivált eljárások és döntések kultúráját.

„Miközben az uniós intézmények és vezetőik a pluralizmus elkötelezett hívének mutatkoznak, kettős mércével mérik a tagállamokat és a különböző kisebbségi csoportokat, valamint

figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok vezetőinek, intézményeinek és a nemzetállami népszavazások véleményét”.

– olvasható az Intézet honlapján.

„A szerződéses jogkörök semmibevétele, az intézményes elfogultság, a kettős mérce, a korrupció, és a jogbiztonság hiánya mind aláássák a jogállamisági elveket az EU intézményrendszerében” – hangsúlyozzák az elemzésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések