A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar Nemzet: Megdőlt a dollárbaloldal egyik legfőbb állítása


A lap arról ír, hogy az Action for Democracy által összegyűjtött milliárdos adományt a voksolások befolyásolására használhatták fel. A szervezet ezt tagadja.


Ugyan az Action for Democracy (AD) a tavalyi, országgyűlési választásokat megelőzően saját bevallása szerint a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését tűzte ki zászlajára; a Magyar Nemzet kedden arról ír,

hogy a szervezet által összegyűjtött milliárdos adományt a voksolások befolyásolására használta fel,

mégpedig úgy, hogy a nyilvánosságra került pénzek a pártok kampánybeszámolóiban is szereplő cégeknél kötöttek ki.

Bejegyzés előtt érkeztek már adományok

A napilap ezzel a Nemzeti Információs Központ (NIK) nemrég nyilvánosságra került beszámolójára utalt, amely ellenőrizte az ellenzék kampányát támogató AD hivatalos bejegyzési dokumentációját, amit 2022. március 9-én nyújtott be a korábban Bajnai Gordon volt kormányfő, valamint Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként is ténykedő Korányi Dávid és Christopher Maroshegyi New York állam illetékes hivatalánál.

A NIK jelentésében az áll, hogy az Action for Democracy úgy kezdeményezett több száz millió forintos utalásokat az érintett magyar szervezetek irányába, hogy még be sem volt jegyezve. „Különösen figyelemre méltó ez azért is, mert az alapítók a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését jelenítették meg fő céljuknak, ami nem felel meg a valóságnak. Ehelyett az összegek jelentős részét a magyar választások közvetlen, magyarországi befolyásolására használták fel” – olvasható a beszámolóban.

Mindenki utalhatott, nem csak a diaszpóra

A lap ugyancsak felhozza, mind Márki-Zay Péter (egykori ellenzéki kormányfőjelölt), mind Korányi igyekezett hangsúlyozni, hogy kizárólag a magyar diaszpóra tagjai körében gyűjtötték a felajánlásokat.


Erről az állításról viszont épp Rákay Philip egyik videója rántotta le a leplet,

hiszen a lobbiszervezet adománygyűjtő felületén nem volt útlevélszám-rubrika, vagyis nemcsak magyar állampolgársággal rendelkező személy, hanem gyakorlatilag bárki utalhatott pénzt az AD számlájára.

A bejegyzési dokumentáció kitöltése során Korányi és Maroshegyi jelezte, hogy nagy összegű, 25 ezer dollár feletti támogatások is érkezni fognak az AD számlájára.

Vizsgálat az ügyben

Korábban megírtuk, az eddig ismertnél is több dollár érkezett a baloldalhoz, és nem csak mikroadományozóktól. Az AD által folyósított összeg nagyjából 160 millióval magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál, összesen 3 milliárd 174 millió forintot tett ki. Ehhez jött hozzá az eddig nem ismert közel 1 milliárd forint, amit az Ezalényeg kiadója kapott Svájcból. A nemzetbiztonsági vizsgálat során megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták,


ezért a NIK átadta a birtokába került információkat, pénzforgalmi adatokat

az Állami Számvevőszéknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára.

Reagáltak Korányi Dávidék

Az AD közleményben reagált a NIK beszámolójára: „Nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben az Orbán-kormánnyal és holdudvarával” – írják.

Szerintük az Action for Democracy „a magyar és amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját, támogatási döntései teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól, alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által baljósként beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és amerikai kormányzati és demokrata párti kötődései a politikai fantazmagória birodalmához tartoznak”.

Korányiék szerint a magyar államaparátus felhasználása a kormány részéről arra irányul, hogy megfélemlítse a magyar civileket államhatárokon belül és kívül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések