A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magukra hagyta kiskorú gyermekeit Mezőkeresztesen


A Mezőkövesdi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben.


Az asszony 2022. július 28-án 10 óra és július 29-én 11 óra 30 perc között, a gyermekjóléti szolgálat intézkedéséig szülői felügyelet, illetve átmeneti felügyelet biztosítása nélkül egyedül hagyta két kiskorú - 13 éves fiú és 11 éves lány - gyermekét a mezőkeresztesi lakásukban. A gyerekek július 28-án, a délutáni órákban saját elhatározásukból átmentek a szomszédban lakó ismerősükhöz és az éjszakát is nála töltötték. 

Mindezek mellett a nő július 28-án az egészségügyi intézmény tájékoztatása ellenére nem gondoskodott a kórházi ápolását követően további orvosi ellátást nem igénylő harmadik kiskorú gyermeke - egy 15 éves lány - hazaszállításáról és őt Miskolcon a kórházban hagyta, majd az elérhetőségi címének közlése nélkül ismeretlen helyre távozott. A gyermekek átmeneti gondozásáról a továbbiakban a gyermekjóléti szolgálat gondoskodott.

Eltiltanák a szülői felügyelettől

Mindezekkel az assony – mint a három gyerek nevelésére, felügyeletére és gondozására köteles személy – a nevelési, felügyeleti és gondozási feladatából fakadó kötelezettségét súlyosan megszegte, ezáltal mindhárom gyermek testi, erkölcsi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztette.  

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak. Indítványozta továbbá, hogy a bíróság a vádlottat minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll, végleges hatállyal tiltsa el és szüntesse meg a vádlott szülői felügyeleti jogát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések