A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét Lionel Messit „koronázták” a világ legjobb futballistájának


Az argentin szupersztár ismét megelőzte Kylian Mbappét 

Négy díjat is nyertek az argentinok a FIFA hétfő esti párizsi gáláján. A férfiaknál Lionel Messi lett a legjobb játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus és Lionel Scaloni a legjobb edző. A legjobb női futballistának Alexia Putellast választották.

Egymás után érkeztek a legendás labdarúgók, a korábbi nagyszerű játékosok a párizsi gálára. Néhányan közülük délután, a FIFA felkérésére beteg gyermekeket látogattak meg egy kórházban. Estére ünneplőbe bújtak és pózoltak a fotósoknak. Christian Karembeu, Fabio Cannavaro, Claude Makelele, Alessandro Del Piero, Marcel Desailly, Wesley Sneijder, Mikael Silvestre, Nuno Gomes, Roberto Carlos, Raí, Arsene Wenger, Didier Drogba is megtisztelte a gálát. Miként hivatalból Gianni Infantino, a FIFA elnöke is, aki azért keltett némi feltűnést azzal, hogy elegáns szmokingjához és fekete csokornyakkendőjéhez egy fehér edzőcipőt érzett odaillőnek.

Maga a nemzetközi szövetség első embere nyitotta meg a gálát, amelyen a résztvevők megemlékeztek az elmúlt hónapokban elhunyt hajdani csillagokról, Gianluca Vialliról, Szinisa Mihajlovicsról és Peléről, a futball brazil királyáról. Pelé brazil–japán származású özvegye és egyik lánya a FIFA vendégeiként személyesen vettek részt a gálán. Együtt nézték az eseményt világszerte követő, több milliós nézősereggel a megemlékezést, amely a férfi labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnokának legendás mondatával kezdődött: „Futballozni isteni ajándék.”

Ronaldo, a Fenomén lépett a színpadra, a futball királyáról beszélt, majd a műsorvezetők Marcia Aokit, Pelé özvegyét szólították a színpadra, aki egy posztumusz The Best díjat kapott. Ronaldo adta át. Pillanatokkal később az 1970-es világbajnokság egyik legjobb brazil játékosa, Pelé egyik kedvelt játékostársa, Jairzinho beszélt emlékeiről és Pelé nagyságáról.

A következő díjazott az angol kapus, Mary Earps lett, aki egyrészt a Manchester United női csapatának a tagja, másrészt Európa-bajnok lett a hazai rendezésű Eb-n a nyáron. Stephanie Labbe és Didier Drogba adta át neki a trófeát.

A férfiaknál Emiliano Martínez kapta meg ugyanebben a kategóriában a díjat, Eniola Aluko és Julio César az ő nevét hirdette ki. Az Aston Villa kapusa spanyolul beszélt, függetlenül attól, hogy tíz éve Angliában véd, jól beszéli a nyelvet. Ezúttal másik arcát mutatta, mint a világbajnokság hektikus napjaiban: nagyon visszafogott és kulturált volt.

A következő díj a Puskás Ferencről elnevezett volt, bejátszották a tíz találatot, amelyre a szurkolók szavazhattak. Végül három jelölt maradt, Richarlison, Dimitri Payet és Marcin Oleksy. A két díjátadó, Carly Lloyd és Alessandro Del Piero a lengyel játékos, egy parafutballista nevét hirdette ki.

A női labdarúgásban dolgozó edzőknél Sarina Wiegman, az angol válogatott szövetségi kapitánya megelőzte Sonia Bompastort és Pia Sundhagét. Hriszto Sztoicskovtól és legendás elődjétől, Jill Ellistől vette át a díjat. Immár harmadszor választották a világ legjobb edzőjének.

A férfi edzőknél Lionel Scaloni nyert, megelőzve Pep Guardiolát és Carlo Ancelottit. Kedves volt két nyakkendője – „összeöltözött” két kisfiával. Fabio Capello, olasz edzőlegenda és a kameruni Gaelle Enganamouit korábbi válogatott játékos köszöntötte őt elsőként, díjátadóként.

A Fair Play díjat egy georgiai futballista, a Cremonese játékosa, Luka Lohosvili érdemelte ki, aki megmentette egy társa életét a pályán. A rajongóknak járó díjjal az argentin szurkolókat tüntették ki. El Tula a beceneve a 76 éves vezérszurkolónak, aki beszédet is mondott.

Két álomcsapatot is kihirdettek aztán, az egyiket a női, a másikat a férfi labdarúgás legjobbjait ünnepelve. 2022 női álomcsapata: Christiane Endler, Mapi León, Leah Williamson, Lucy Bronze, Wendie Renard, Keira Walsh, Lena Oberdorf, Alexia Putellas, Alex Morgan, Sam Kerr és Beth Mead.

A férfiak névsora: Thibaut Courtois, Asraf Hakimi, Joao Cancelo, Virgil van Dijk, Kevin de Bruyne, Luka Modric, Casemiro, Lionel Messi, Kylian Mbappé, Karim Benzema és Erling Haaland.

A női labdarúgók közül az angol Beth Mead, a spanyol Alexia Putellas és az amerikai Alex Morgan került a szűkített listára. Gianni Infantino adta át a díjat a győztesnek, Alexia Putellasnak.

Utoljára a férfiak „királykategóriájában” osztották ki a díjat. Karim Benzema, Kylian Mbappé és Lionel Messi került a legjobb három közé. A katari vb-döntő két legjobb játékosa közül Lionel Messi kapta a trófeát és az elismerést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések