A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamis gépkezelői bizonyítvánnyal verte át vizsgáztatóját egy férfi Egerben


A vádhatóság pénzbüntetés kiszabására és elkobzásra tett indítványt.


A közokiratok hitelessége alapvető társadalmi érdek. A közokirat olyan papíralapú vagy elektronikus okirat, amelyet bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon állított ki – tájékoztatta portálunkat hétfőn dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. Hozzátette: a közokirat közhitelesen bizonyítja, hogy a kiállító a benne foglalt intézkedést megtette vagy a határozatot a benne foglalt tartalommal meghozta, illetve bizonyítja a benne tanúsított adatok és tények valóságát, vagy a benne szereplő nyilatkozat megtételét, annak idejét és módját.

Éppen ezért a közokirat meghamisítása bűncselekmény, melynek több tilalmazott elkövetési magatartása is lehet a Büntető Törvénykönyv szerint. Ezek egyike az, ha valaki bármilyen célból, vagy eljárásban hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot használ fel.

Kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség azt a 40 éves újszászi férfit, aki tavaly májusban kívánt gépkezelői vizsgát tenni Egerben. Annak megkezdése előtt – már a tanteremben – a vádlott átadott a vizsgaelnöknek egy saját nevére kiállított hamis bizonyítványt, ami egy beszkennelt valódi bizonyítvány számítógéppel átszerkesztett, hamisított másolata volt, és nem tartalmazta sem a magyar, sem az európai képesítési keretrendszer kódját, de még a szakmairány megjelölését sem. A vizsgázó ehhez egy ugyancsak hamisított Gépkezelői Jogosítványt is csatolt, amivel tovább tetézte a bűnét. Mint később kiderült, a vizsga keretében felhasznált hamis közokiratokat a terhelt még 2019-ben vásárolta egy budapesti piacon, ismeretlen személytől 210 forintért.

A vádhatóság az ügyben pénzbüntetés kiszabására és elkobzásra tett indítványt az elkövetővel szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések