A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fiatal lányok loptak ruhát és bizsut egy egri üzletből, ki kell fizetniük a kárt


Ha nem fizetik ki, vádat emelnek ellenük.


Büntetlen előéletűek voltak azok a fiatal lányok, akik 2021 őszén egy egri pláza ruházati boltjából három alkalommal loptak üzletszerűen ruhákat, valamint bizsu ékszereket - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. - Esetükben – jövőbeni helyes irányú fejlődésük érdekében is – az Egri Járási Ügyészség a büntetőeljárás feltételes felfüggesztéséről döntött. Az erről hozott határozatában az ügyészség elrendelte a fiatalkorúak pártfogó felügyeletét és külön magatartási szabályként írta elő számukra, hogy fizessék meg a boltnak a lopási kárt. Amennyiben ez nem történik meg, vagy a gyanúsítottak megszegik a pártfogó felügyelet szabályait, úgy velük szemben vádemelésre kerül sor.

Üzletszerűen követi el a lopást az, aki az idegen dolgok másoktól való elvétele révén rendszeres haszonszerzésre törekszik. Az üzletszerűség a büntetőjogban egy minősítő körülmény, ami azt jelenti, hogy a sorozatos lopások elkövetőit akkor is büntetőeljárásban vonják felelősségre, ha az általuk eltulajdonított tárgyak értéke alkalmanként nem lépi túl az ötvenezer forintos szabálysértési értékhatárt.

Gyakori, hogy a már megindított szabálysértési eljárásban derül fény arra, hogy az elkövető üzletszerűen valósította meg a cselekményeit. Ilyenkor a rendőrség megszünteti az illetővel szemben a szabálysértési eljárást és az ügyet átteszi az illetékes nyomozó hatósághoz, ami vagy egy másik rendőrkapitányság, vagy az adott rendőrkapitányság egy másik osztálya. A nyomozás befejeztével azután a bűnügyek az ügyészségre, majd onnan – vádemelés esetén – a bíróságra kerülnek - ismertette a szakember.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések