A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmentés és pénzbünetés a Szeviép-ügyben


Felmentette a Debreceni Törvényszék a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottját a csődbűncselekmény vádja alól hétfőn délelőtt. A másodrendű vádlottat pénzbüntetésre ítéltek, amelyet – ha nem fizet ki – le kell ülnie. A büntetést napi tízezer forinttal számolta be a bíróság. A mostani ítéletnek csak egy része jogerős.


Ítéletet hirdettek hétfőn a Debreceni Törvényszéken a hosszú évek óta húzódó Szeviép-ügy megismételt másodfokú tárgyalásán. A törvényszék felmentette az ügy harmadrendű vádlottját a csődbűncselekmény vádja alól, a másodrendű vádlottat pedig 2,5 millió forint pénzbüntetésre ítélték. Ha ezt nem fizeti meg, akkor kell börtönbe vonulnia. A törvényszék napi tízezer forintjával számolta a pénzbüntetést. 

A törvényszék ezzel lényegesen enyhítette, vagyis megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság 2018 végén elsőfokon hozott döntését. Akkor azt mondták ki, hogy a cégvezetők klasszikus csődbűntettet valósítottak meg, ezért az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönre ítélték. 

A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel a három vádlottat. Az ügy ezután Pécsre került, ahol a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, (a harmadik vádlott időközben elhunyt) és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Végül a Kúria a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására.

A Debreceni Törvényszék tanács szerint a Szeviép vezérek nem mindig adtak „észszerűtlen” kölcsönöket, vagyis tulajdonképpen nem akartak ártani a cégnek. Ráadásul a törvényszék szerint a cég bedőlésében közrejátszott az akkori gazdasági világválság is, amely az építőipart is sújtotta. 

Az ítélet indokolásában az is elhangzott, hogy a harmadrendű vádlott nem volt döntési helyzetben, mert kiszállt a cégvezetésből, őt azért is mentette fel a törvényszék. Másodrendű vádlott társa viszont egy személyben dönthetett. Őt is csupán egy 2,5 millió forintos tétel miatt ítélte el a bíróság. Az ő ítélete jogerős, a harmadrendűé azonban egyelőre az ügyészség fellebbezése miatt nem.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések