Hirdessen itt

Demszky szerint főpolgármestersége idején Budapest egy szürke, leszakadó településből multikulturális világváros lett

Interjút adott a vadliberális Demszky Gábor a XX. Század Intézet Arcok a múltból című sorozatában. 

A Budapestet 1990 és 2010 között vezető SZDSZ-es politikus főpolgármesteri időszaka legnagyobb eredményének azt tartja, hogy "Budapest egy szürke, leszakadó településből multikulturális világváros lett".

Kiemelte a Fesztiválzenekart, a Sziget Fesztivált, a Trafót, a Levéltárat, a Szabó Ervin Könyvtár bővítését és a szociálpolitika eredményeit.

„Ugyanakkor iszonyú hibákat követtünk azzal, hogy szétdaraboltuk Budapestet. Ezzel egy olyan helyzetet hoztunk létre, amelyben egyrészt párhuzamos feladatok vannak, kerületi, illetve fővárosi szinten, másrészt megoldatlanságok, például a BKV és a tömegközlekedés. Gyengítettük Budapestet és hagytuk, hogy kilendüljön a teljes centralizáció irányából a teljes decentralizáció irányába" – fogalmazott Demszky, aki további bűnnek tartja azt, hogy nem oldották meg a BKV finanszírozását. Véleménye szerint szinte minden, ami a jelenkor feszültségeit okozza, már jelen volt 1990-ben. Ezeknek egy része a helyes irányba indult és megoldódott, de most azok a strukturális problémák feszítik szét a magyar rendszert, amit akkor okoztak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések