A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belarusz azt állítja, akár 1,5 millió katonát is ki tud állítani a fegyveres erőin felül


Belarusz akár 1,5 millió katonát is ki tud állítani a fegyveres erőin felül – idéztek szombaton egy magas rangú tisztviselőt. 

Putyin szövetségese, Alekszandr Lukasenko elnök többek között azzal támogatta Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborújában, hogy Belarusz területről engedte indítani a támadást, majd megengedte az oroszoknak, hogy az újonnan mozgósított csapataikat is az Belaruszban képezzék ki.

Lukasenko februárban elrendelte egy új, 150 ezer fős önkéntes területvédelmi erő felállítását. Állítása szerint csak akkor vetnék be, ha valaki megtámadná az országot.

„A fegyveres erőinken felül akár 1,5 millió embert is ki tudunk állítani a hadiállapot kihirdetése és a gazdaság háborús üzemmódra való átállása esetén” – mondta Alekszandr Volfovics, a Biztonsági Tanács államtitkára az állami BelTA hírügynökségnek.

Belarusz lakossága mintegy 9,3 millió fő, az ország hivatásos hadseregének mintegy 48 ezer katonája és mintegy 12 ezer határőr lát el szolgálatot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések