A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"A Nyugat kiengedte a szellemet a palackból!" - Putyin beszéde a Szövetségi Gyűlésben


A Kreml hagyományosan nem közli a beszéd témáit, de Dmitrij Peszkov az esemény előtt azt mondta, hogy a beszéd nagy részét „a különleges művelet okainak és elkerülhetetlenségének értékelésére” fordítják majd.


Az elnök vitathatatlan prioritása, mint Peszkov megjegyezte, mindig is a társadalmi-gazdasági problémák voltak, az ukrajnai hadművelet pedig egzisztenciális kérdés az ország, az emberek és személy szerint az államfő számára.



A mai üzenetet a világ minden táján visszafordíthatatlan változások idején közlöm, a legfontosabb történelmi eseményekkel, amelyek meghatározzák az emberek jövőjét

– kezdte beszédét Putyin. „Lépésről lépésre körültekintően és következetesen oldjuk meg a ránk váró feladatokat” – hangsúlyozta. Donbassz, amint az elnök megjegyezte, 2014 óta hitte és számított arra, hogy Oroszország megmenti.

Hozzátette:

Moszkva mindent megtett a probléma békés megoldása érdekében, és türelmes volt. De a hátunk mögött egy másik forgatókönyv is készült

A fegyverszállításokról szóló tárgyalások már a hadművelet előtt elkezdődtek
 
A fegyver- és légvédelmi szállításokról szóló tárgyalások, mint az államfő megjegyezte, már a különleges hadművelet megkezdése előtt is folytak.

A hadszínteret már jóval Moszkva első lépése előtt feltérképezték.

A Nyugat cikázott, szemet hunyt a kijevi politikai merényletek és elnyomások előtt, és terrorcselekmények elkövetésére buzdította a nácikat - mondta. "Mintha büszkék lennének és örülnének aljasságuknak, a normandiai formátumot előadásnak nevezik" - magyarázta Putyin.

"A becsület, a bizalom, a tisztesség fogalma nem nekik való. Hozzászoktak ahhoz, hogy nem törődnek a világgal. Kiderült, hogy a saját nemzetüket is lenézik"

- jegyezte meg az elnök.

A Nyugat konkrét lépései - "egy ernyő, amellyel úgy döntöttek, hogy beborítják magukat" - mondta az elnök, emlékeztetve a légvédelmi rendszer telepítésére. Senkinek sincs annyi támaszpontja, mint Amerikának, az egész bolygón vannak pöttyözve - tette hozzá.

2014-2015-ben többször is megpróbálták megtámadni Donbasszt, de "mindenki úgy tett, mintha semmi sem történne" - mondta Putyin.

"Az embernek az a benyomása, hogy az egész arról szól, hogy elfelejtsük, mit tett a Nyugat.

Kiengedték a szellemet a palackból"

- mondta az elnök, kifejtette: "A tervezők egyértelműek voltak - a következő célpont a Krím és Szevasztopol volt."

"Nos, ez is kiderült" - jegyezte meg.

"Az amerikai katonai hadjáratok közel egymillió embert öltek meg, és több mint 30 millióan váltak menekültté. Ezt senki sem fogja elfelejteni a világon" - tette hozzá Putyin.

A neoliberális, lényegében totalitárius értékek ráerőltetése - ez a nyugati polkorrektség célja, mondta. Az 1930-as években a Nyugat gyakorlatilag megnyitotta az utat a nácik előtt Németországban, hogy hatalomra jussanak, ma pedig Ukrajnában csináltak "oroszellenességet". És mindezt egyetlen céllal: elszakítani a területeket hazánktól.

"Semmi újdonság, semmi újdonság" - jegyezte meg az orosz vezető.

Az oroszellenes projekt a Nyugat revanchista politikájának része. A szándék ugyanaz: háborút gyújtani Európában mások kezére.ű

"Nem az ukrán nép ellen állunk háborúban, ők maguk váltak a kijevi rezsim túszaivá"

- emlékeztetett Putyin. Senki nem gondolt az emberekre, feláldozhatóvá tették őket.

"Szomorú, de tény" - tette hozzá az elnök. A felelősség pedig szerinte Kijevet és a nyugati elitet terheli szerinte.


Ukrajna faltörő kos és kísérleti terep.

"Egy dolognak mindenki számára világosnak kell lennie - minél több nagy hatótávolságú rendszer érkezik Ukrajnába, annál inkább arra kényszerülünk, hogy a fenyegetést távolabb toljuk a határainktól" - mondta az elnök. A Nyugat egy helyi konfliktusból globális konfrontációt akar csinálni, mi így értelmezzük - hangsúlyozta Putyin.

"Oroszországot lehetetlen legyőzni a csatatéren, ezért egyre agresszívebb információs támadásokat hajtanak végre. Folyamatosan hazudnak, nem hagyják abba a kultúránk, az orosz ortodox egyház támadását"

- mondta az államfő.

A felnőtteknek joguk van úgy élni, ahogy akarnak - senki nem sérti a magánéletet - de azt mondom - nézzétek meg a szentírást.

"Ott minden benne van. Hogy a család egy férfi és egy nő szövetsége. De ezek a szent szövegek is kétségesek" - tette hozzá az államfő, emlékeztetve a "nemileg semleges Isten" gondolatára. Az elitek megőrülnek, és úgy tűnik, nincs ellenszer - mondta. De meg fogjuk védeni a gyermekeinket.

A Nyugat a nemzetárulókra épít, akiknek mindig ugyanaz a méreg a haza megvetése

Az elnök köszönetet mondott az egész orosz népnek a bátorságáért és elszántságáért, megemlítette a biztonsági erőket, az önkénteseket, a DNR és az LNR harcosait, és elnézést kért, hogy nem tudta mindannyiukat megnevezni.

"Amikor készültem, hosszú listát írtam az összes hősies egységről. Aztán kivettem - féltem, hogy valakit megbántok, akit nem neveznék meg" - jegyezte meg.

Köszönet az orvosoknak, építőknek, a védelmi ipar munkásainak és mérnökeinek, az élelmezésbiztonságot biztosító vidéki munkásoknak, tanároknak, önkénteseknek, újságíróknak és mindenekelőtt katonai biztosoknak.

Megszólal a taps. Putyin megjegyzi: ezek Donbassz, Zaporizzsja, és Herszon régió lakosainak szól.

Oroszország újjáéleszti az ottani munkahelyeket, utakat épít – mondta az elnök.

"Most újra együtt vagyunk, ami azt jelenti, hogy még erősebbek lettünk. És mindent megteszünk, hogy a várva várt béke visszatérjen országainkba. Hőseink ezért küzdenek, az őseikért, a gyerekek és az unokák jövőjéért , népünk újraegyesítéséért”

– mondta Putyin egy pillanatnyi csendet hirdetve.

Az NVO-zónában (különleges hadművelet Ukrajnában - a szerk.) végzett szolgálat kolosszális munkaterheléssel és napi kockázatokkal jár – hangsúlyozta Putyin.

Minden harcosnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy meglátogassa a családokat nyaralni, hogy közel legyen szeretteihez.

Az elnök emlékeztetett a fegyveres erők fejlesztésének tervére – a munka folyamatban van, ennek valódi harci tapasztalatokon kell alapulnia.


"Azok a tisztek és őrmesterek, akik modern és határozott parancsnoknak bizonyultak, kiemelten kerülnek új pozíciókba, és igényt kell mutatniuk a polgári életben. Az anyaország nagyra értékeli hozzájárulásukat a haza védelmében" - mondta az orosz vezető.

A feladat most az új fegyverek tömeggyártásának elindítása, saját, orosz tudományos bázisunkon.

"Minden bizonnyal erősíteni fogjuk a munkaközösségek garanciáit. Javaslom a védelmi ipari dolgozók kedvezményes lakhatási programjának elindítását. A bérleti díj lényegesen alacsonyabb lesz a piacinál, a fizetés egy részét az állam állja" - jelentette be Putyin.

A szankciók csak eszközök voltak, a cél pedig az volt, hogy "a polgáraink szenvedjenek"

- emlékeztetett az államfő.

De a számítás nem jött be - tette hozzá. A gazdasági hatóságok stabilan tartották a gazdaságot, és megakadályozták a hiányt és a pénzügyi rendszer összeomlását - mondta. "Szeretnék rámutatni. Ez nem emisszió. Minden, amink van, szilárd piaci alapon történik" - mondta Putyin, emlékeztetve a trillió rubeles támogatásra.

A GDP 2022-ben 2,1 százalékkal esett vissza, a gazdaság összeomlását február-márciusra jósolták. A rubel részesedése a nemzetközi elszámolásokban megduplázódott, a partnerekkel tovább dolgozunk a dollártól való függetlenedésen. Az agrár-ipari komplexum termelése emelkedik - dicséret a gazdáknak, akik rekordmennyiségű, 150 millió tonna gabonát takarítottak be. A teljes gabonaexport eléri a 60 millió tonnát - 15 évvel ezelőtt ez még tündérmesének tűnt.

Minden lehetőség adott az áttöréshez, Putyin meg van győződve róla.

A munkaerőpiac nem romlott, hanem kényelmesebb lett, mint korábban. A világjárvány előtt 4,7 százalékos volt a munkanélküliség, most pedig 3,7 százalék, ami történelmi mélypont - tette hozzá az orosz államfő. "Igen, szó szerint "menet közben" kellett reagálnunk. A döntéseket a lehető leggyorsabban hoztuk meg. A magánkezdeményezés és a kkv-k nagy szerepet játszottak. Szeretném hangsúlyozni, hogy elkerültük a túlzott szabályozást" - mondta Putyin.

"Idén a belföldi kereslet erős növekedésére számítunk, és biztos vagyok benne, hogy vállalataink ezt ki fogják használni, hogy betöltsék a nyugati vállalatok távozásával megüresedett réseket" - tette hozzá, majd elmondta: a munka lényege nem csupán az, hogy alkalmazkodjunk a körülményekhez, hanem az, hogy a gazdaságot új határok közé vigyük - hangsúlyozta. Nemcsak a kihívások, hanem a lehetőségek ideje is eljött. A tudományos felfedezések és technológiák győzelmet jelentenek, akárcsak egy új óvoda megnyitása. Mindez közös siker.

"Oroszországnak nem kell külföldön kölcsönt felvenni, meghajolni és pénzért könyörögni. A hazai bankok stabilan és fenntarthatóan dolgoznak"

- mondta az államfő. A bankszektor egésze a tavalyi eredmények alapján "tisztességes nyereséggel" teljesített - tette hozzá.

Az infláció az idei második negyedévben megközelíti a négyszázalékos célt, egyes uniós országokban már 17-20 százalékos lesz.

"Fontos, hogy további feltételeket teremtsünk a polgárok számára, hogy az országon belül fektessenek be pénzt"

- hangsúlyozta Putyin.

A gazdasági szuverenitás legfontosabb eleme a vállalkozási szabadság. A magánvállalkozás az, amely alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot - jegyezte meg az elnök, ezért minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely az ország javát szolgálja - mondta.

A gazdasági szuverenitás legfontosabb eleme a vállalkozás szabadsága. A magánvállalkozás az, amely alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot - jegyezte meg az elnök, ezért minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely az ország javát szolgálja. Ezért kell újragondolni a büntető törvénykönyv "gazdasági elemeinek" egyes normáit - "nem kell túlzásba esni.

Az üzleti életnek az orosz joghatóság felé kell mozdulnia - ez az alapelv.

Putyin emlékeztetett arra, hogy az új piacgazdaság a magántulajdonon alapul - ez egy nyugati elképzelés. Helyesnek tűnt a másolás, de kiderült, hogy a gazdaság Nyugat felé orientálódott, elsősorban nyersanyagforrássá vált. Az üzleti élet a gyors és könnyű profitszerzésre törekedett, nyersanyagokat - fémeket, fát - adtak el, és kevesen gondoltak arra, hogy hosszú távon szükséges-e befektetni. Évekbe telt, amíg ezt a rendszert megtörhettük.

"Természetesen a tőkések is elkezdtek kiáramlani oda. Sajnos ahelyett, hogy itt, Oroszországban bővítették volna a termelést és munkahelyeket teremtettek volna, a tőkét jachtokra és elit ingatlanokra kezdték költeni. Minden ment a nagy áramlásokban a fogyasztásra. És ahol vagyon van, ott vannak a gyerekek, a jövőjük. Az államnak nagyon nehéz volt ezt nyomon követni. A közelmúlt eseményei világosan megmutatták - a Nyugat biztonságos menedékként való megítélése hamisnak bizonyult ", - mondta az elnök.


Szerinte még a törvényesen megkeresett pénzeket is elvették.

"Hozzáteszek egy nagyon egyszerű, de fontos dolgot. Az egyszerű polgárok közül senki sem szánta meg azokat, akik külföldi bankokban vesztették el tőkéjüket. Senki sem sajnálta azokat, akik elvesztették jachtjaikat és palotáikat. A konyhai beszélgetésekben pedig valószínűleg az emberek az 1990-es évek privatizációjára és az új elitek hivalkodó luxusára emlékeztek" - mondta az államfő.

Az orosz nagyvállalatok felelősek a stratégiai vállalatok működéséért és sok régió helyzetét meghatározzák, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosok barátságtalan kormányoktól való függése veszélyt jelent Oroszország számára. Ezt a helyzetet "nem lehet tolerálni".

Putyin felismerte, hogy a Nyugat szemében az ilyen emberek másodrendű állampolgárok, akikkel "bárki bármit megtehet".

Van egy másik választás is - a haza mellett lenni és a honfitársakért dolgozni - jegyezte meg Putyin. "Mindenkinek meg kell értenie: a jólét és a jövő forrásai is csak itt, Oroszországban lehetnek" - hangsúlyozta az elnök.

Nyugaton kinyújtott kézzel szaladgálni értelmetlen - ismételte meg gondolatát Putyin.

Mindenki emlékszik arra, hogy Oroszország elsőként támogatta Olaszországot a járvány idején – ez egy példa az orosz nép jellemére.

"Oroszországot meg kell őriznünk utódaink számára, és tovább kell adnunk. Mindent megteszünk, de támaszkodunk kreatív potenciálunkra és értékeinkre" - mondta Putyin.

Putyin felidézte Pjotr ​​Sztolipin államférfi szavait.

"Oroszország védelmében mindannyiunknak össze kell hangolnia erőfeszítéseinket, kötelességeinket és jogainkat annak érdekében, hogy megőrizzük egyetlen történelmi legfőbb jogot – Oroszország jogát, hogy erős legyen."

Az USA és a NATO kifejezetten azt mondja, hogy céljuk Oroszország stratégiai legyőzése - mondta.

Putyin azt mondja, egy hete írta alá azt a rendeletet, amely az új földi stratégiai komplexumok riadókészültségbe helyezéséről szól.

A Nyugat maga is elkezdte átrajzolni mind Jalta, mind Potsdam örökségét, lebontva a biztonsági és fegyverzetellenőrzési rendszereket - tette hozzá az elnök.

Oroszország felfüggesztette részvételét a stratégiai és támadó fegyverekről szóló szerződésben. Nem kilép, nevezetesen felfüggeszti.

Fontos megérteni, hogy mit állít Franciaország és Nagy-Britannia, fontos meghatározni a szövetség összesített csapásmérő képességét - hangsúlyozta Putyin.

A védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak biztosítania kell a nukleáris fegyverek tesztelésére való felkészültséget.

Nem Moszkva lesz az első, de "senkinek ne legyenek illúziói, hogy a globális paritás megsemmisülhet".

- mondta.

Putyin emlékeztetett arra, hogy most az összes orosz régió lakói vállvetve harcolnak a frontvonalon, de mindannyian a hazájukért harcolnak. A terem felemelkedik ülőhelyeiről, taps hallatszik.

"Kemény fegyvertényük erőteljes visszhangra talál egész Oroszországban. Az emberek támogatják harcosainkat. A front emberek millióinak szívét járja át" - mondta az elnök.

Különösen megható, amikor az emberek a nyugdíjukból pénzt utalnak át a harcosok megsegítésére - mondta Putyin, és köszönetet mondott nekik.

"Oroszország minden kihívásnak meg fog felelni, mert mi mindannyian egy egységes nép vagyunk. Bízunk az erőnkben. Az igazság mögöttünk áll. Köszönöm"

- zárta beszédét Putyin.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések