A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyar mentőcsapatok nem adják fel: centiről centire haladnak a romok alatt


Egy hátfalára dőlt, néhol még lángoló épület romjai alatt kutatnak túlélők után a magyar mentőcsapatok a törökországi földrengés egyik leginkább sújtott területén, Antakyában, de csak centiméterről centiméterre tudnak haladni, miközben az utórengések miatt folyamatosan mozgásban vannak a romok – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek reggeli összefoglalójából, amit a Hunor mentőcsapat munkájáról írtak. 

A Hunor eddig tizenhét túlélőt mentett ki a romok alól, huszonkilenc holttestet hoztak felszínre, és több állatot, egy macskát, egy kutyát és egy papagájt is kimentettek.

A Hunor tagjai a TEK, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség orvosaival, valamint a kint dolgozó többi magyar és külföldi önkéntes csapattal dolgozik együtt, beszámolóik szerint az egyik legnagyobb probléma az üzemanyag pótlása, a helyiek a roncsautókból leszívott benzinnel segítik a csapatokat. Az erőgépek csak lassan tudnak haladni, 24 óra alatt pár tíz métert tárnak fel, a magyarok vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki a törmeléket.

Többnyire nincs áram és víz, tegnap állt helyre a közvilágítás, a magyarok aggregátora az orvosok munkáját is segíti, ezekkel melegítik az infúziót is, a TEK pedig bemérik a romok alatt kicsengő telefonokat, hogy eljussanak a túlélőkhöz.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.


Az eldőlt épületben lévő liftakna járható maradt, de annak feltárása nagyon veszélyes, ugyanis az utórengések miatt folyamatosan mozgásban vannak a romok. A keresőkutyák jelzései az iránymutatóak, de a szűk rések feltárása, és a nehéz elemek eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe. A HUNOR hivatásos tűzoltói minden eszközt felhasználnak, ami a rendelkezésükre áll, a ballonokból készült vödrök mellett gyártottak már hosszabbítót és elosztót is a romok között talált anyagokból.

A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel.

Ezen a videón az látható, ahogyan a Pest Megyei Kutató Mentőszolgálat csapata egy nagypapát segít ki a romok közül:


A hétfő hajnalban Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma a két országban összesen péntek reggelre meghaladta a 21 ezret, a sérültek számát több mint 75 ezerre becsülik, írja a CNN.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések