A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"A hatóságok ne vonják be a köztársaságot a háborúba" - Béketüntetést tartottak Moldova fővárosában


Háborúellenes tüntetést tartottak Kisinyov központjában, ahol a résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok ne rántsák a köztársaságot háborúba - jelentette a RIA Novosztyi. 

Az ellenzéki Szocialisták Pártja (PSRM) által szervezett gyűlést a "Moldova a békéért" jelszó alatt tartották. A tüntetők, akik az elnöki adminisztráció épülete előtt gyűltek össze, kifejtették véleményüket a kialakult helyzetről és a vezetés legutóbbi kijelentéseiről, amelyek a katonai potenciál megerősítéséről szóltak.

Ignorance, the root and stem of all evil on Twitter: "❗️A rally against the involvement of Moldova in the war began in the center of Chisinau Protesters chant "Moldova needs peace!", "Russia, Russia!" and "Don't scare the people!" Protesters lined up outside the presidential palace. pic.twitter.com/kq7J37h4ya / Twitter"

❗️A rally against the involvement of Moldova in the war began in the center of Chisinau Protesters chant "Moldova needs peace!", "Russia, Russia!" and "Don't scare the people!" Protesters lined up outside the presidential palace. pic.twitter.com/kq7J37h4ya

"Felszólítjuk az ország vezetését, hogy hagyjon fel a militarista kijelentéseivel, arra kérjük, hogy ne rántsa Moldovát háborúba, ne provokáljon ki katonai konfliktust. Moldova egy multinacionális ország. Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a konfliktust a mi földünkön, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a Dnyeszteren túli konfliktus eszkalálódását, és ennek garanciája természetesen a törvényeink, a semlegességünk kell, hogy legyen" - mondta Elena Belyakova parlamenti képviselő a gyűlésen.

A PSRM egyik vezetője, Vlad Batrincea parlamenti alelnök arról biztosította a jelenlévőket, hogy a kommunisták és szocialisták blokkja a törvényhozó gyűlés következő ülésén "a béke megszilárdításáról és a biztonsági garanciákról" szóló nyilatkozat elfogadását fogja javasolni.

"Együtt fogjuk biztosítani a feltételeket minden moldovai állampolgár számára. Békés és semleges országban akarunk élni" - mondta.

Dagny Taggart on Twitter: "Moldova, Chisinau.Protesters lined up outside the presidential palace:"Moldova needs peace!", "Don't scare the people!" pic.twitter.com/mWwAePAju2 / Twitter"

Moldova, Chisinau.Protesters lined up outside the presidential palace:"Moldova needs peace!", "Don't scare the people!" pic.twitter.com/mWwAePAju2

A tüntetés túlkapások nélkül zajlott le. A rendőrség nem avatkozott közbe, és biztosította a közrendet.

Múlt héten a sorosista Maia Sandu elnök egy müncheni konferencián beszélt, ahol sajnálatát fejezte ki, hogy Moldova még nem tudta feladni semleges státuszát, mert a lakosok nem támogatják a NATO-hoz való csatlakozás gondolatát. Felszólította a nyugati országokat, hogy segítsenek Kisinyovnak megerősíteni a védelmet, a parlamentet pedig a biztonsági törvények szigorítására. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bizonyítékok nélkül azzal vádolta meg Oroszországot, hogy állítólag támadásra készül Moldova ellen.

Az orosz védelmi minisztérium a maga részéről az ukrán csapatok esetleges Dnyeszteren túli bevonulására figyelmeztetett. A minisztérium szerint Ukrajna és az el nem ismert köztársaság határán jelentős erők és katonai felszerelések halmozódnak fel. Az orosz külügyminisztérium óva intette az Egyesült Államokat, a NATO-t és Ukrajnát a kalandos lépésektől, és biztosította, hogy az orosz fegyveres erők megfelelő választ adnak a Dnyeszteren túli orosz békefenntartó kontingens, a hadműveleti csoport csapatai és a katonai raktárak elleni fenyegetésekre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések