Hirdessen itt

Videón, ahogy betörnek és tüzet nyitnak Azerbajdzsán teheráni nagykövetségén

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét, aki meghalt. 

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették – közölte az azeri külügyminisztérium, amely Teheránt is felelőssé tette az incidensért.

Az épület külső térfigyelő kamerájának felvétele:


A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil – tájékoztattak a közleményben, hozzátéve, hogy a képviseleten dolgozókat evakuálják. Hosszein Rahimi teheráni rendőrkapitány bejelentette, hogy az iráni állampolgárságú támadót – aki két kisgyermekével ment a nagykövetségre – őrizetbe vették, indítékát pedig „személyes és családi okokra" vezették vissza.

Terrortámadánról beszélt, és felelősségre vonást követelt Aliyev

A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség Mohammed Sahriári főügyész bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a támadó felesége, egy azeri állampolgár tavaly áprilisban eltűnt, miután elindult otthonról a nagykövetségre, és a férfi úgy gondolja, hogy az asszony azóta is ott tartózkodik. A támadó korábban többször próbált kapcsolatba lépni a nagykövetséggel az ügyben, de nem kapott választ – tette hozzá a főügyész.

Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő elítélte a támadást, és közölte, hogy az ügyet kiemelt fontosságúként kezelik vizsgálata során.

Ilham Aliyev azeri elnök a Twitteren terrortámadásnak minősítette az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt. Az azeri külügy egyúttal azt vetette Teherán szemére, hogy „az Azerbajdzsán elleni hangulatkeltésnek szerepe volt a nagykövetség elleni támadásban", és hangsúlyozta, hogy az iráni hatóságok Baku többszöri kérése ellenére sem erősítették meg a külképviselet biztonságát.

Korábban is voltak már hasonló támadások

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak. Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint 10 millióan élnek a tagjai közül. Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. A török külügyminisztérium máris elítélte a támadást,

és felszólította az iráni kormányt, tegyen lépéseket a biztonság megerősítésére.

Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen. Idén januárban Baku először küldött nagykövetet Izraelbe, mely már a kilencvenes évektől tart fenn diplomáciai képviseletet az azeri fővárosban.

A támadásról a biztonsági kamera is felvételt készített, ami felkerült a You Tube-ra is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések