A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán főügyészség: nem tudjuk bizonyítani, hogy Oroszország iráni drónokat használ


Az ukrán nyomozók nem tudják megbízhatóan megerősíteni az Oroszország által használt kamikaze drónok eredetét, amelyeket állítólag Iránban gyártanak – jelentette az ukrán média a főügyészség egyik tisztviselőjére, Ivan Csizsevszkijre hivatkozva.


“Azt, hogy ezek a drónok iráni gyártmányúak-e vagy sem, még nem tudjuk megmondani. Jelenleg is folyik az előzetes vizsgálat. Nem lesz gyors” – idézte őt a Szuszpilne.

Az ügyész szerint nagyszabású, különböző szakemberek bevonásával végzett szakértői vizsgálatra van szükség. Csizsevszkij elmondta, hogy a nyomozók megpróbálják megállapítani, hogy miért hasonlítanak az orosz és az iráni drónok, és hogy kiderítsék, hol gyártották őket. Ezt a munkát azonban nehezítik a drónok alkatrészein található sérült jelölések, és maguk a kutatók is megbízhatatlannak tartják a jelöléseket.

Moszkva és Teherán többször cáfolta azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint Irán drónokat szállít Oroszországnak az ukrajnai harci műveletekhez.

Mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rámutatott, mindezek az állítások megalapozatlanok. A Kreml azt is közölte, hogy nem rendelkezik adatokkal iráni fegyverekről – Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a különleges műveletben kizárólag orosz elnevezésű orosz gyártású felszereléseket használtak.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei közben bizonyítékok hiányában vezettek be újabb szankciókat Irán ellen, az állítólagos drónszállításokra hivatkozva.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések