Hirdessen itt

Több magyar baloldali képviselő is érintett lehet az Eva Kaili-botrányban


Az Origo egy, a Manu Pineda képviselő nevéhez köthető, emberi jogi vonatkozású jelentésre hivatkozva arról ír, nem kizárt, hogy érintettek lehetnek a korrupciós botrányban azok is, akik megszavazták a jelentést. 

Egyre nagyobb méreteket ölt az Eva Kaili volt szocialista EP-alelnök nevével fémjelzett brüsszeli korrupciós botrány. Mint ismert,

Kaili és társai is rengeteg pénzt kaptak külföldi államoktól azért cserébe, hogy az érdekeiket képviseljék.

Az EP számos csúcspolitikusa idegen külföldi érdekek szolgálatába állt. Előbb az derült ki, hogy óriási pénzekért Katar érdekében dolgoztak, aztán az is, hogy a marokkói titkosszolgálat is alkalmazta őket – idézi fel az Origo. 

Magyar szálak a korrupciós botrányban

Gyurcsányné és Gurmai Zita után nemrég újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett Kailival. 

Ujhelyi István Kailival közösen szervezett konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikusnő. Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival.

A Manu Pineda-jelentés sok mindent megváltoztathat

Az Origo az üggyel összefüggésben megvizsgálta azt az emberi jogi jelentést, amelyben Marokkó és Katar egyaránt nevesítve vannak, ráadásul magyar baloldali EP-képviselők is megszavazták.

A Manu Pineda spanyol szocialista EP-képviselő nevével fémjelzett jelentés célja az abban foglaltak szerint a regionális stabilitás és biztonság tágabb értelemben vett közel-keleti régióban történő támogatása.

Az Európai Parlament 2022. november 23-án hozott állásfoglalást róla, ennek 8. és 29. pontja több okból is érdekes, ez IDE kattintva olvasható.

Az egyik legérdekesebb elem, hogy 

üdvözli a bizottság a Kuvait és Katar állampolgárainak vízummentességére vonatkozóan előterjesztett javaslatot.

A jelentés szerint felhívják a bizottságot arra, hogy haladéktalanul kezdjen technikai megbeszéléseket azon kritériumok teljesítésének biztosítása érdekében, amelyek

végső soron lehetővé teszik a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét, valamint könnyítsék meg a régióból származó diákok Erasmus+ programhoz való hozzáférését.

A jelentésről a 2022. novemberi plenáris ülésen már nem volt igazán vita– összesen csak négy módosító indítványt nyújtottak be hozzá (ezek Iránt és Izraelt érintették).

Az AFET-előterjesztés (az Európai Parlament Külügyi Bizottsága) mögött a parlamenti többség már eleve biztosítva volt:

  • 469 szavazattal ment át,
  • 67 ellenszavazattal és
  • 104 tartózkodással (a fideszes képviselők tartózkodtak, továbbá az ECR- és az ID-frakciók fele is.)

A magyar baloldal részéről Ujhelyi István nem tudott ott lenni a szavazáson, de Eva Kailihoz fűződő viszonya miatt nyilván megszavazta volna. A valóságban is megszavazták a többiek: a Gyurcsány pártjához tartozó Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és maga Gyurcsányné is, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések