A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tanártüntetés: kicsit egymásnak ugrottak noÁrék és a szakszervezet


Nem sikerült zökkenőmentesre a múlt heti tudásmenet. A Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék és a noÁr mozgalom közös koprodukciót gyártottak, ám némi sértődés lett a vége. 

Az idei év úgy indult a tanártüntetések szempontjából, ahol a tavalyi abbamaradt: a pedagógusok továbbra is a jobb körülmények miatt tartanak demonstrációkat. Január legelején indították útnak az úgynevezett tudásmenetet, melyen keresztül Miskolctól egészen Budapestig vonultak, hogy így hívják fel a figyelmet a problémáikra.

Nem annyira zökkenőmentes menet

Mint arról korábban a Mandineren beszámoltunk, a pedagógusok részéről nem egyedi ötlet, hogy a borsodi megyeszékhelytől egészen a fővárosig vonulnak, hiszen éhségmenet néven hasonló megmozdulást szervezett korábban az MSZP, igaz, akkor a szegénység felszámolása volt az aktuális követelés a kormánnyal szemben. 

A múlt heti, „Tudásmenet az oktatásért” elnevezésű programot három szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szervezte, ám nem maradt konfliktus nélkül a közös munka. Az eredeti programtervben az szerepelt, hogy a napokig tartó menetelés közben meg-megállnak és napközben kerekasztalbeszélgetéseket és egyéb programokat tartanak. 

Szerdán azonban a noÁr mozgalom Facebook-oldalán jött a hír, hogy a nagy összefogásba valaki/valami éket vert: a Molnár Áron színész által vezetett egylet azt írta, hogy a gyöngyösi eseményen nem tudnak részt venni. Kissé sértődött posztjukban kiemelik,

 „sajnos megint bejött a már jól bevált lejárató kampány szólama, miszerint »rátelepszünk« egy eseményre”.


Sokaknak nem tetszett

Ezután közlik, az eseményt az előbb már említett három szervezet gründolta össze, senki más. Ezután kifejtették, hogy a noÁr a kommunikációért, grafikáért és az adománygyűjtésért volt a felelős, a színész pedig magánügyből nem akart/tudott csatlakozni a menethez. 

Értetlenül állunk az a helyzet előtt, amikor megint minket ér az a vád, hogy valamire rátelepszünk. Elkeserítőnek tartjuk ezt”

– közölték a noÁr mozgalom, mely szerint az elejétől kezdve önzetlenül segítették az eseményt. 

A poszt végén megjegyezni, hogy talán „nem érdemes belerakni a közügyekbe, mint 2022-ben”, hiszen nem éri meg a mentális és fizikai egészségüket kockáztatni. A kommentekben többen is kritizálták a szakszervezeteket, egy hozzászóló szerint noÁrék rosszul döntöttek, mikor szóba álltak a szakszervezetekkel. 

Egyik sem tud semmit felmutatni, csak szüntelenül véleményezik az aktuális helyzetet, arra pedig bárki képes”

– fogalmazott egy kommentelő.

Érdemes felidézni: nem ez az első eset, hogy a mozgalmárok összekülönböznek egy tanári megmozdulás szervezőivel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések