A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Talán befejeződhet a Szeviép-ügy


Az ügyész és az ügyvéd perbeszédeivel folytatódik jövő héten csütörtökön a már több mint tíz éve tartó Szeviép-ügy a Debreceni Törvényszéken. Információink szerint ítéletet akkor még nem hoz a bíróság, de a jövő hónapban már valószínűleg igen. Hogy akkor vége lesz-e az eljárásnak, az azonban még közel sem biztos.


Újabb fejezetéhez érkezik a nagy botrányt kavart Szeviép-ügy a jövő héten. A Debreceni Törvényszéken csütörtökön a perbeszédek következnek, vagyis az ügyész és az ügyvédek ismertetik az álláspontjukat a bíróság előtt. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt mondta lapunknak, hogy aznap még nem hoznak ítéletet az ügyben, de rövidesen, februárban már az is várható.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy azzal pont kerül az ügy végére, ez a Debrecenben meghozott ítélettől függ majd.

Korábban megírtuk, hogy a Debreceni Törvényszéket jelölte ki végzésével a Kúria, a Szeviép-ügy másodfokú eljárásának lefolytatására. A több mint tíz éve húzódó Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat három férfi ellen. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A hitelezők kö­­zött nem jött létre csődegyezség, ezért a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen. Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság még úgy döntött, hogy börtönbe kell vonulniuk jelentős mértékű tényleges va­­gyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogház, a másodrendű vádlottat hat év börtön, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönbüntetésre ítélték.

A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentette fel a három vádlottat. Az ügy ezután Pécsre került, ahol a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, (a harmadik vádlott időközben meghalt) és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Végül a Kúria a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések